Het Huis

Het gebeurt heel vaak dat ik naar TV kijk met hondenogen en dat alles wat er passeert geen blaf interesseert. Het komt dan vooral omdat het niet echts is, fake, kunstmatig … laat maar zeggen: geacteerd.

Maar soms is er plots iets dat je thunderstruck achterover doet vallen. Onlangs, in het nieuwe programma “Het Huis” op één, op dinsdag 27 oktober was er weer zo iets:

Marieke Vervoort, ons allen bekend als rolstoelsporter met een ernstige neurologische aandoening, werd door interviewer Eric Goens voor 24 uur gekidnapt in een onbekend huis, onbekende streek, ver af van de buitenwereld.

De mens is een sociaal wezen en deze aflevering heeft getoond dat we kwetsbaar zijn en enige nederigheid bij tijd en wijle gepast is.
Oorzaak en gevolg.
Je kan je afvragen wat oorzaak en gevolg zijn. Marieke geeft zich volledig in haar sport. Elke zes uur heeft ze medische verzorging nodig. In de tussenperiodes doet ze aan uitputtend sporten.

In trainen, amusement en het sporten zelf spaart ze zich niet omdat ze een sporter is. En dat is wat sporters doen: gaan voor de overwinning.

Iemand heeft gezegd: ze doet het zichzelf aan. Maar is sporten geen vorm van masochisme ? Sporten, de pijn voorbij.

Het pakkendste moment in de uitzending was de nacht waarin ze onverdraaglijke pijnen had van de krampen, zodanig dat ze enkele kern buiten bewustzijn ging. Ik werd er stil van. Net als bij de vliegtuigen die in de Twin Towers vlogen op 9/11 zat ik te kijken met open mond. De volgende dag

Exhibitionisme ?
Marieke Vervoort zegt dat zoiets mag getoond worden en ik treed haar daar volledig in bij. Onlangs zei Stan Lauryssens me, maar zoekt ze niet de aandacht ? Doen alle sporters dat dan niet, of mensen die op een podium kruipen en muziek maken ? Het is een vorm van erkenning zoeken in iets waar ze goed in zijn. In die zin is ook het afzien, een deel van het “zijn”. De handicap maakt een wezenlijk deel uit van de persoon. 24 op 24 uur leef je ermee, werken, ontspannen, wonen, … maar de kracht zit tussen de oren. En dat herken ik. Ondanks je handicap gewoon verder doen. Je verliest mogelijkheden en moet op zoek naar alternatieven. Zo blijf je creatief. Voor een sporter is dat: doorgaan.

Je krijgt soms de indruk krijgt dat personen met een handicap supermensen zijn die met gemak hun handicap overwinnen (Mark Herremans, Oscar Pistorius, en andere paralympiërs). Maar de publieke opinie vergeet dat er, zonder uitzondering, altijd een hele lijdensweg aan voorafgaat.

Een handicap is niet erg, zolang je geen pijn hebt.

Pijn is een allesverlammende factor in een mensenleven: het put je uit,  het vreet je op. Kennis is begrip. Daarom kan en mag dit getoond worden. Het is geen exhibitionisme maar het tonen van de andere kant van de medaille.

Datum van publicatie in medium: 
5 november 2015 om

Reacties

Kwestie van perspectief

Op zich is er niks mis met het tonen van pijn en topprestaties van sporters met een handicap. Dit is echter slechts één aspect. Wat er getoond werd in 'Het huis' is het leven van Marieke, haar pijn, haar talent, haar motivaties. Dat is heel erg persoons- en contextgebonden. Ongetwijfeld herkenbaar voor sommige mensen. Voor anderen dan weer helemaal niet. Het is wel belangrijk er ons bewust van te zijn dat dit slechts één perspectief is van kijken naar handicap, beleven van handicap. Mijn bezorgheid is vooral dat wanneer één perspectief zo uitvergroot wordt dit door het publiek als 'het leven van personen met een handicap' wordt gezien. Daarom blijft een warm pleidooi nodig voor een diversiteit van mensen met een handicap in de media en dit in verschillende rollen.

Het Huis

Ik vond de aflevering van Marieke Vervoort in het huis een goede mix. Het programma gaat over het leven van de hoofdpersoon buiten de reden waarom die bekend is. In sportprogramma's moet het over sport gaan. In Het Huis gaat het over de persoon.

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.