Voor hetzelfde geld geraak je er niet aan uit

De presentatoren van Voor hetzelfde geld
Consumentenprogramma's als Voor hetzelfde geld, een programma op Eén (VRT), geven kijkers tips om beter met geld om te gaan of mondiger te consumeren. De oplossingen die ze voorstellen houden echter vaak geen rekening met de (neuro)diversiteit in onze samenleving. Sommige oplossingen zijn zelfs onmogelijk. In dit artikel leg ik uit hoe dat zit.

 
Thuis zijn de taken netjes verdeeld. Net zoals de tv-programma’s. Er zijn natuurlijk programma’s waar we samen naar kijken.  Al knuffelend, knabbelend en knikkend (van ja of van nee). Maar, net als in elk ander gezin (vermoed ik), zijn er van die programma’s waar de ene wel en de ander niet van moet weten.
 
Eén daarvan is Voor hetzelfde geld. Dat is ‘mijn programma’, volgens mijn vriendin.  En zo is het ook. En ik kijk echt niet alleen voor sympathieke Britt (Van Marsenille, ook bekend van De Madammen op Radio 2), Jan (de 'Joeri') en Thomas (van Vlaanderen Vakantieland & Klara). 
 
Voor sommige mensen is geld (besteden) vanzelfsprekend, voor mij helemaal niet. Ik budgetteer uit noodzaak en omdat ik het leuk vind. Ik ben verliefd op getallen maar de sociale waarde van geld ontgaat me vaak. Bijvoorbeeld dat mensen je echt anders beoordelen als je arm of rijk bent. Of op basis van de duurdere jas waar ik voor heb kunnen sparen. Ook een evenwicht vinden tussen in het heden leven (en genieten) en in de toekomst kijken (en sparen) wil al eens een worsteling zijn.
 
Voor hetzelde geld is een televisieprogramma over hoe je slimmer met geld kan omgaan. In een tijd waar de machines ‘smart’ heten te zijn, kan je volgens mij niet slim genoeg zijn. Al krijg ik bij Voor hetzelfde geld toch vooral het gevoel al slimmer te zijn dan slim. Niet zo uitzonderlijk, als persoon met autisme heb ik dat met heel wat programma’s, en bij heel wat mensen. Jammer genoeg. Zoals ik heel wat andere dan maar niet snap. 
 
Wat ik bij Voor hetzelfde geld niet snap, is hoe weinig ze ermee rekening dat er ook mensen met een handicap leven in onze samenleving. Veel van de oplossingen die ze voorstellen, zijn volgens mij niet realistisch voor mensen met één of meer beperkingen. Mogelijks zelfs voor mensen die denken dat ze geen beperkingen hebben. Hetzij door de ontoegankelijkheid, fysiek of verstandelijk, hetzij door de praktische problemen bij de uitvoering van voorgestelde oplossingen.
 
Laat me enkele voorbeelden geven die voor mij – als persoon met autisme en fysieke beperkingen – niet mogelijk waren.
 
Een last-minute boeken bij een goedkope vliegtuigmaatschappij, zonder te weten waar je gaat slapen ’s avonds? Dat is voor voor mij gruwelijker dan samen met mijn schoonmoeder Edward Scissorhands bekijken op groot scherm.
 
Mijn gsm, mijn broodrooster (zo ik die had) en mijn fiets stuk, en dat zelf doen of naar een repair café of een onbekend groezelig winkeltje? Voor mij kost dat een visite bij de psychiater en een warm bad om te bekomen van doorstane angsten. Of stel je voor dat ik de tips op vlak van verzekeringen of bankdiensten zou moeten navolgen. 
 
Voor hetzelfde geld is uiteraard niet het enige programma dat in dit bedje ziek is. Ook talloze andere programma's van dit soort, op openbare en (nog meer) commerciële zenders, hebben weinig oog voor diversiteit in de samenleving.
 
Meer zelfs, als ze mensen met een handicap erbij betrekken, is dat een rolstoelgebruiker die een vakantiewoning test ('ja, we houden rekening met mindervaliden', zegt de achtergrondstem). In programma's in onze buurlanden komen mensen met diverse beperkingen eerder subtiel aan bod, in een smaaktest of bij het testen van een smartphone, of de verstaanbaarheid van een hulplijn van een telecombedrijf.
 
Prijsbewust, ecologisch en maatschappelijk verantwoord consumeren, vind ik prima, maar evengoed moet het uitvoerbaar, gebruikbaar of betaalbaar zijn.
 
Al ben ik mij bewust dat het een verhaal blijft van evenwichten, kijkcijfers en appelen met peren vergelijken. En toegegeven, mijn levensstijl is wellicht veel soberder dan dan de doelgroep van kijkers die Voor hetzelfde geld voor ogen heeft. In die zin ken ik de waarde van een euro waarschijnlijk al.

Datum van publicatie in medium: 
1 november 2015 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.