Autistic me

Een documentaire zoeken die een eerlijk beeld geeft over een moeilijk onderwerp, het is niet eenvoudig. Toch heeft Telefacts vorige week het best goed gedaan met 'Autistic me', de zoektocht van drie mensen met autisme naar een 'gewoon leven'. Uw mediawatcher keek ernaar.

Het zal u wellicht niet opgevallen zijn, maar een zoveelste documentaire over autisme is op het kleine scherm gepasseerd. Op Telefacts, het duidingsprogramma van de Vlaamse omroep VTM. Eerder geruisloos, geen tsunami van ontwaardigde reacties of zo. Geen buitengewoon interessante documentaire, maar toch net nog de moeite waard om iets over te schrijven.
 
‘Autistic me’, een documentaire van de BBC, draait op ‘t eerste zicht rond drie jongvolwassenen met autisme die op zoek gaan naar een ‘gewoon leven’. Dat gewoon leven zou dan bestaan uit een lief vinden, gaan werken en … niet ‘als baby’ behandeld worden zoals een van de mensen in de reportage zegt. Bij nader inzien blijken echter vooral de moeders de hoofdrol te spelen. En die is niet altijd even positief.
 
In ‘Autistic me’ worden Oli (23), Alex (24) en Tom (15) van nabij gevolgd. Alle drie wonen ze nog thuis.
 
Oli wordt werkloos na een veelbelovende stage bij de British Library en valt terug in een chaotische periode. Hij wordt gesteund door zijn oudere moeder en vader die er niet goed raad mee weten. Oli valt na zijn positieve werkervaring namelijk terug in een gat.  Niet alleen omdat hij niet weet te structureren, vooral omdat hij geen enkele ondersteuning krijgt van jobcoachers of arbeidstrajectbegeleiders. Die lijken namelijk nergens te bespeuren. Oli probeert daarom zelf te gaan solliciteren. Hij gaat daarvoor zelfs de straat op. Hij loopt bedrijven af om zich voor te stellen, hoewel eerder klungelig, onverzorgd en met weinig kans. Verder bezoekt hij elke dag een stad, hangt de toerist uit om de tijd te doden, terwijl zijn moeder met tranen in de ogen haar tuintje verzorgt.
  
Alex heeft gesubsidieerd werk als bediende en is nu op zoek naar een lief via online datingbureau’s, Facebook en chat. Veel vrijetijdsinvulling heeft hij niet. Op het poolen in de lokale café-competitie na, zit hij vooral aan de computer. Zijn ma coacht hem bij zijn zoektocht naar een lief. Ze maken ook af en toe een wandeling langs de zee, en praten over hoe zijn toekomstige vriendin eruit zou moeten zien. Alex maakt uiteindelijk kennis met een autistische jonge vrouw met wie het lijkt te klikken.
 
Tom gaat nog naar school maar kan ‘t in periodes thuis heel moeilijk vinden met zijn zeven huisgenoten en drie dieren die samen met hem in een huis op het afgelegen platteland wonen. Niet verwonderlijk dat hij bijna gek wordt, zou een mens denken. Bovendien zit zijn ma hem voortdurend op zijn vel. Om hem te beschermen tegen negatieve invloeden. Zo doorzoekt ze op zijn kamer zijn brieven en persoonlijke spullen.  Van een vertrouwen gesproken. Ook Tom zoekt naar een lief, maar heeft weinig ervaring. Een meisje dat speelt met zijn gevoelens en de zoveelste teleurstelling komt heel hard aan. Uiteindelijk is Tom blij dat hij op internaat kan. Eindelijk een stap dichter bij meer privacy en zelf kunnen zoeken naar zijn leven.
 
Doorgaans blinken documentaires over autisme nu niet echt uit in hun respectvolle, laat staan realistische weergave. ‘Autistic me’ wijkt daar iets van af, hoewel het altijd wel beter kan.
 
De documentaire focust bijvoorbeeld sterk op het fragiele evenwicht tussen loslaten en beschermen. Hoe de ene moeder 'schaamteloos' de privacy aantast, en even later verwondert is over te weinig vertrouwen. Hoe een andere moeder haar zoon zo goed als mogelijk naar een gelukkige liefde probeert te begeleiden.
 
Lees verder op Tistje
 

Datum van publicatie in medium: 
1 december 2009 om
See video

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.