Handicap in de film

Media zijn meer dan televisieprogramma's alleen. Boeken, kranten, tijdschriften, theater, beeldende kunst, .. allemaal media via dewelke de beeldvorming over mensen met een handicap beïnvloed kan worden. Bij de audiovisuele media mogen we zeker de film niet vergeten.

Handicap in de film is niet nieuw. Denken we maar aan 'What's Eating Gilbert Grave' en 'Rainman'. Iedereen kent ongetwijfeld ook de Vlaamse klassiekers 'Pauline en Paulette' en 'Ben X'. Meer recent zijn zeker 'Hasta la Vista' en 'Intouchables' blijven hangen.
 
Het volstaat echter niet dat er mensen met een handicap gerepresenteerd worden in een film, de wijze waarop zij worden afgebeeld is doorslaggevend voor het effect op de beeldvorming. Ook hier pleit GRIP voor een kijk op handicap vanuit volwaardig burgerschap en participatie.
 
Op handiwatch vind je alvast besprekingen van enkele films. Wij doen een oproep aan alle filmliefhebbers. Zag je een film waarin een personage met een handicap aan bod komt, post dan zeker je reflecties op onze website onder 'filmbesprekingen'. Je mag ons ook steeds films ter bespreking voorleggen die je zelf nog niet hebt gezien.
 
 

Datum van publicatie in medium: 
15 april 2015 om

Reacties

Diversiteit troef

‘Margarita with a straw’ geeft ons heldinnen met een handicap

Deze Indische film belooft ons een pakkend liefdesverhaal over rolstoelgebruikster Laila en de blinde Khanum, zonder hen tot hun handicap te herleiden. Nog niet in België Beschikbaar. Wel de trailer en een artikel in zizo-online.

http://zizo-online.be/trailer-margarita-straw-geeft-ons-heldinnen-met-ee...

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.