Daar komen de Noormannen!

foto van de groep Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN)
Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN), de band die de Finse eer moet gaan verdedigen, is als winnaar van de Finse voorrondes van het Eurovisiesongfestival uit de bus gekomen. Geen vriendelijke muziek, maar snoeiharde punk spelen die mannen.

Maar dat was niet de reden dat ze in het nieuws terecht kwamen. Het is een groep die bestaat uit personen met het syndroom van Down.
 
Het is niet mijn stijl van muziek. Een beetje te hard en te wild, maar in Finland slaat deze groep wel aan. Het is belangrijk dat personen met een handicap ook gewoon kunnen meedoen. En dat gebeurt hier. Hier geen "specials" als voor- of achtervoegsel, maar een punkband in de gewone voorselectie van het Eurovisiesongfestival.
 
In Vlaanderen zijn we zeker nog niet zo ver. Mensen met het syndroom van Down, en bij uitbreiding nog andere mensen met een handicap, worden niet als volwaardige burgers aanzien. Het voornaamste effect is dat ze dan eigen, aparte circuits moeten opzetten om toch bezig te kunnen zijn met gewone activiteiten. En daar moeten we komaf mee maken. Belangrijk is ook dat we verschillen als positief gaan interpreteren en behandelen. Personen met een handicap willen gewoon deelnemen aan de maatschappij, en dus ook aan Eurosong. Participatie is een recht van elke persoon, en dus ook van personen met een handicap.
 
Als je een voorproefje wil zien van hun nummer dan klik je onderaan op de you-tube link, maar wel eerst oordopjes insteken, want we staan niet in voor de gevolgen ... en als je het een goed nummer vind, stem op hen bij de halve finales, dus niet omdat het mensen met het syndroom van Down zijn. Dat is een mooie stap in de verandering van het beeld dat we hanteren als het over handicap gaat. 

Datum van publicatie in medium: 
4 maart 2015 om
See video

Reacties

Rol van de media

En hierin spelen de media dan een belangrijke rol. Nu is het misschien nog speciaal. Maar hoe vaker we participatie in beeld zien, hoe meer we er als kijker aan gewoon worden. Anders is dan heel gewoon. Dit zal ongetwijfeld een effect hebben op hoe er met personen met een handicap in de dagelijkse praktíjk wordt omgegaan. Hopelijk ligt de focus tijdens de uitzending op de prestatie. Handicap mag gezien en benoemd worden, maar in deze context is het slechts achtergrondinformatie.

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.