GEVANGEN IN JE EIGEN LICHAAM

Datum van de activiteit: 
26 november 2009 om 20:25 - om 21:20
Plaats van de activiteit of zender: 
Koppen (Eén) -

De Limburgse Rom Houben was de voorbije dagen wereldnieuws. 23 jaar lang dacht iedereen dat hij in coma lag, maar eigenlijk was hij bij z’n volle verstand. Hij kon alles horen, zien, ruiken, maar niet reageren: het Locked-In Syndroom (LIS). Het komt uitzonderlijk voor, en toch kon Koppen twee andere Vlaamse Locked-In patiënten interviewen. Evident is dat niet, want praten is nu net datgene wat ze niet meer kunnen.
“Rot”, zo omschrijft Roland Boulangier (61) zijn leven. Bewegen en praten kan hij niet, maar hij is wel bij volle bewustzijn. Via een laserpennetje aan zijn hoofd kan hij korte antwoorden geven. Hij duidt er letters mee aan op een computer aan zijn rolstoel. Het gaat, maar zeer traag. Voor een oud-leraar Nederlands en Engels is dit de hel. Op zijn 52ste kreeg Roland een aantal tromboses. Zijn vrouw Jeanine zorgt sindsdien voor hem: “Het ergste is dat hij niet kan slikken. Dus krijgt hij sondevoeding en moet ik altijd alleen eten. Terwijl Roland altijd zo’n Bourgondiër was en we niets liever deden dan samen op restaurant gaan.
Ook Staf Van Gossum zit al 10 jaar opgesloten in zijn eigen lichaam. Hij was 48 toen hij een herseninfarct kreeg. Hij kan nu enkel nog zijn armen en handen bewegen. Staf wordt thuis verzorgd door zijn vrouw Marie-Louise. Ze waren radio amateurs en communiceren nu met elkaar via morse code. Marie-Louise maakt er een punt van dat haar man wordt benaderd als een ‘gewone mens’: “Staf hoort en ziet alles en is heel goed bij bewustzijn. Hij was vroeger beroepsrenner en alles draaide voor hem rond het fysieke. Nu is dat het tegenovergestelde. Hij heeft alleen nog zijn gedachten.”
Voor meer info kan u terecht op http://www.uzleuven.be/nl/wittebolsfonds/over-lis
Reportage: Lin Delcour, Thomas Van den Bossche en Katrien Van der Slycken