Frans Bauer niet blij met grap over rolstoelgebruikers

Een grapje over mensen met een handicap 'pakte' niet echt in de talkshow Pauw & Witteman. Je kan het zelf bekijken op You Tube. Maar is het toevallig of niet, dat zoiets plots nieuws wordt? In ieder geval is het interessant voer voor een kleine analyse.

De talkshow Pauw & Witteman is in Nederland erg populair. Vandaag kwam de show ter sprake in een aantal Belgische kranten. Al ga ik er hier zelf nogal diep op in, toch blijf ik me verbazen over de schijnbare willekeur waardoor nieuws nieuws wordt.
 
Vorige vrijdag was de charmezanger Frans Bauer te gast. Die vertelde over de kleine dingen waar hij op let bij zijn concerten. Hij weet bijvoorbeeld altijd hoeveel rolstoelplaatsen er zijn in het theater waar hij optreedt. Paul Witteman, die waarschijnlijk geen fan is van de muziek van Bauer, dacht een gevatte vraag te stellen: "Zijn dat er meer dan de helft?" Bauer vond dit niet grappig: "Ik vind het niet leuk dat je dat zegt. Mensen met een handicap mogen net zo goed naar een concert."
 
Witteman begreep onmiddellijk dat zijn grapje misplaatst was en zei: "Dat was absoluut niet zo bedoeld. Als het zo mocht worden opgevat, bied ik daar bij deze mijn verontschuldigingen aan."
 
Interessant vind ik vooral wat hier onuitgesproken blijft. Wat bedoelt Witteman met "niet zo bedoeld"? Dat mensen met een handicap niet naar concerten mogen? Neen, want dit antwoord van Bauer was veel te verrassend en Witteman zat zich al te verontschuldigen nog voor Bauer zijn zin had afgemaakt.
 
Hij wilde natuurlijk lachen met Bauers muziekstijl, maar beledigde daarmee 'per ongeluk' mensen met een handicap. Verder stelt hij rolstoelgebruikers gelijk met personen met een verstandelijke handicap. Tenslotte verwijt hij mensen met een handicap dat ze een slechte muzieksmaak hebben.
"Als het zo mocht worden opgevat..." Tja, meneer Witteman, hoe vat u uw uitspraak dan zelf op? En waarvoor biedt u dan uw excuses aan? Als u dat niet kan zeggen, zijn excuses niet zoveel waard in mijn ogen.
 
Maar goed, misschien wilde u het niet nog erger maken. Humor uitleggen kan inderdaad gevaarlijk zijn. En het was misschien maar een kleine uitschuiver, vooral omdat u meteen liet blijken had dat het een uitschuiver was. Ik treed Bauer gerust bij, die dat "heel vriendelijk" van u vond om u zo snel te excuseren.
 
Het is vooral Bauer die we hier moeten loven om zijn optreden. Live op TV zo koelbloedig blijven. Hij liet de belediging aan zijn adres compleet langs zich heen glijden en kwam terug tot het onderwerp dat hij zelf had aangesneden. Hij nam de gelegendheid te baat om te benadrukken dat cultuur toegankelijk moet zijn.
 
Al kan ik de liedjes van Bauer evenmin smaken, dit siert hem echt. Vooral als je weet dat hij helemaal niet zo kalm was als hij leek, zoals hij achteraf in Het Algemeen Dagblad vertelde:"Ik vond het op dat moment zeer ongepast. Niet zozeer naar mij toe, maar naar bevolkingsgroepen in de samenleving. Ik schrok ervan. Ook omdat we het over een heel ander onderwerp hadden."

Datum van publicatie in medium: 
3 november 2009 om
See video

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.