Stories: gevangenisdirecteur is expert, pionier en oh ja, ook blind

Stories doet het weer! Meer nog, het Radio 1-programma overtreft zichzelf en geeft een toonbeeld van inclusie op verschillende niveaus.

Stories verdient een dikke duim. In dit Radio 1-programma komen regelmatig personen met een handicap aan bod. Geertje De Ceuleneer heeft het vooral voor blinden: zo waren al eens blinde schakers te gast, was er een reportage over Annie MG Schmidt en braille in het conservatorium. Een blinde radiomaker kon natuurlijk ook niet ontbreken.
 
Maar ze interviewde ook een dove vrouw die pas gedoctoreerd was. Dit gesprek verliep met de hulp van een stemtolk, zodat de doctor zelf in haar moedertaal kon gebaren. Op de eerste versie van Handiwatch verheugden we ons al over deze (vermoedelijke) radioprimeur, maar betreurden we enigszins de eenzijdige focus. De luisteraar kwam amper te weten wat er nu in feite in dat doctoraat stond.
 
Men zou zich kunnen afvragen of Geertje De Ceuleneer deze commentaar op de Handiwatch-blog gelezen had. Gisteren (2/11/09) was Jef Buts, een blinde gevangenisdirecteur te gast, maar de handicap kwam nauwelijks ter sprake. Het gesprek ging bijna helemaal over het gevangeniswezen. 
 
Pas na 3,5 minuten valt het word 'blind', wanneer Jef Buts uitlegt wat de Lion Francout-prijs is. Waarschijnlijk bleef de betekenis van deze prijs doelbewust zo lang mysterieus. Het gaat om een geldprijs "die de verdienste van iemand die blind is, waardeert ". Voor Jef Buts is het een erkenning van zijn projecten die de reïntegratie van gedetineerden in de samenleving bevorderen.
 
Het zou zo gewoon moeten zijn, maar in ons mediaklimaat is het toch heel opmerkelijk dat de presentatrice het woord 'blind' straal negeert. Voor veel mensen misschien een alarmbelletje, maar voor Geertje De Ceuleneer niet zo belangrijk in deze context. Aha, reïntegratie, "dat is echt uw specialiteit! Daar moet u dadelijk meer over vertellen."
 
Ook na het muzikaal intermezzo gaat het gesprek verder over problemen in gevangenissen. In Wortel lijkt men daar niet veel last van te hebben. Ook hier gaan we dus niet de sensationele toer op.
 
Na 8,5 minuten worden eindelijk een paar klassieke vragen gesteld over de blindheid, die begonnen was als slechtziendheid. Maar men gaat hier snel over en focust veel meer op de sociale drempels, zoals het vooroordeel dat mensen met een visuele handicap niet geschikt zouden zijn voor leidinggevende functies. Hem is het gelukt, niet ondanks zijn handicap en niet omdat hij een superman is, maar omdat men dankzij allerlei projecten en initiatieven vooroordelen kan overwinnen.
 
Jef Buts wordt wel een pionier genoemd. Niet omdat hij directeur is en blind, noch omdat hij de jongste gevangenisdirecteur ooit was, maar omdat hij een voorloper was op vlak van de reïntegratie van gevangenen.
 
Jef Buts kwam niet op de radio omdat hij blind is. Wel omdat de redacteurs van Stories wilden inpikken op een actueel onderwerp, en daar voor de verandering een expert met een handicap voor uitnodigden. Als directeur en kersverse ontvanger van een prijs is hij zelfs de expert bij uitstek.
 
Meer experts uit minderhedengroepen vind je via de Expertendatabank van Gelijke Kansen.
 
De interviews of reportages van Stories herbeleuisteren? Volg de links in de tekst hierboven en klik dan op het streaming-bestand onder 'Audio'.

Datum van publicatie in medium: 
2 november 2009 om

Reacties

Gespreksavond

Geachte,

Wij, leerlingen van 6 Humane Wetenschappen van het Pius X te Zele, organiseren traditiegetrouw een gespreksavond. Dit jaar kozen we het thema ‘misdaad, in de ruimste zin van het woord.
Ik las in het artikel dat je Jef Buts interviewde, een gevangenisdirecteur. Hebt u een contactadres dat ik kan gebruiken?

Alvast bedankt,
Leen Van Dooren

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.