Zondagavond: Flikken Maastricht op Eén.

In deze aflevering van "Flikken Maastricht" wordt een beeld geschetst van een zorginstelling, een boerderij voor volwassenen met een geestelijke beperking waar ook een ex-drugverslaafde verblijft om af te kicken van de drugs, in Nederland.
Datum van publicatie in medium: 
7 april 2013 om

Reacties

Flikken Maastricht

Zondagavond: Flikken Maastricht op Eén.
Titel van deze aflevering: VERZORGD.

In deze aflevering van "Flikken Maastricht" werd een beeld geschetst van een zorginstelling, een boerderij voor volwassenen met een geestelijke beperking. Er verblijft ook een Wouter, ex-drugverslaafde, om af te kicken van drugs, in Nederland.
De man is op de boerderij verzeild omdat hij in een vorig leven, samen met de hoofdopvoeder (in Nederland noemt dit de groepsleider) een geëngageerde man die zijn levensdoel had gevonden: mensen helpen. Al was hij er niet voor opgeleid.
Op een of andere manier heeft de drugverslaafde cliënt de groepsleider in zijn macht door dingen die hij weet en wil hij de instelling kapotmaken.
En, zo stelt Wolfs, de politie-inspecteur:
"Wat zullen de ouders denken als ze weten dat één van de cliënten een normaal, niet geestelijk beperkte man, een junkie is? Bij afwezigheid van de groepsleider zorgt hij voor de medicatie uit. In het verleden was hij zelf verslaafd."
Melcher, een jongen met het downsyndroom, overlijdt in verdachte omstandigheden. Wolfs moet het overlijden onderzoeken.
Er komen onfrisse praktijken aan het licht, zoals een zeurende groepsleider (Ernst) die een vrij aggressieve houding heeft tegenover zijn bewoners; maar ook therapeutische handelingen als een time-out waarbij een cliënt de kans krijgt om op zichzelf tot rust te komen vooraleer hij terug deelneemt aan het groepsgebeuren.

De verschillende persoonlijkheden van de bewoners komen voor het voetlicht:
- Max is een grote struise kerel die weinig zegt, een zenuwtrek heeft en er vrij vervaarlijk uitziet maar zacht is als een lammetje;
- Krein is een jongen die minutieus alles noteert wat er gebeurt. Heeft een soort van achtervolgingswaanzin en waanideeën;
- Sanne is een stil meisje maar in de loop van de aflevering komt haar bijzondere gave naar boven;
- Tenslotte is er ook Wouter, een normale jongen die omwille van psychosociale problemen op de boerderij woont. Hij is verantwoordelijke, bij afwezigheid van de eigenaars en doet zich voor als groepsleider. Mij leek het een man die hier niet hoort. Dat wordt later in de uitzending uitgeklaard.
Op tweederde van de afleverig wordt Wouter dood aangetroffen in zijn bed. Diagnose: een overdosis.

Bij het ondervragen van de bewoners over de dood van Melcher blijkt dat Sanne lijdt aan uitgestelde echolalie waardoor ze letterlijk alles kan herhalen wat ze heeft gehoord, dus ook het gesprek tussen Melcher en Ernst. Hieruit blijkt dat de groepsleider slaande ruzie had met Melcher, waardoor hij een hartaanval kreeg, veroorzaakt door de stress in combinatie met het niet toegediend krijgen van zijn medicatie. Die werden gestolen door Wouter.
Ernst heeft Wouter een overdosis toegediend met de dood tot gevolg, omdat hij de droom van de groepsleider dreigde te verwoesten en dat kon hij niet hebben. Maar de groepsleider heeft als verklaring dat Wouter zelfmoord pleegde uit schuldgevoelens bij zijn verantwoordelijkheid voor het drama.

Tot zover het verhaal. Het is een fictief verhaal natuurlijk. Je zal maar je ideaal hebben gevonden na een leven vol pech en slechte keuzes om dan te merken dat je eigen verleden je achtervolgd.
Ondanks het crimi-verhaal wordt er een positief beeld geschetst van een zorgboerderij dat mogelijkheden heeft om mensen met een geestelijke beperking te laten verblijven.

U kan deze aflevering hier bekijken:

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1045854

Zondagavond: Flikken Maastricht op Eén. | Handiwatch

After exploring a handful of the blog posts on your web page,
I honestly appreciate your way of blogging. I added it to my bookmark site list and will be checking
back in the near future. Please visit my website too and let me know your opinion.

Zondagavond: Flikken Maastricht op Eén. | Handiwatch

Thank you a lot for sharing this with all of us you really recognize
what you're speaking about! Bookmarked. Please also visit my site =).
We could have a hyperlink alternate arrangement between us

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.