Mediadebat over inclusief onderwijs

Deze ochtend boden zowel Radio 1 als Studio Brussel een forum voor een discussie over inclusief onderwijs. Aanleiding waren de uitspraken van Jo Lebeer, professor aan de Universiteit Antwerpen. Hij stelt in De Huisarts dat kinderen met een handicap dezelfde rechten hebben, ook op vlak van onderwijs. Het aloude debat laait weer op.

"Op de Geneeskundige Dagen van Antwerpen verraste professor Jo Lebeer het gehoor met een nieuw paradigma, dat kinderen met het syndroom van Down betere kansen biedt. De handicap ligt eigenlijk bij de maatschappij, zei de spreker." De Huisarts (22/10/09)
 
Sinds het artikel in De Huisarts woedt het debat over inclusief onderwijs weer volop. De Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws en Radio 2 sprongen meteen op de kar.
 
Vandaag was het een thema in Peeters & Pichal, het consumentenprogramma van Radio 1. Ze belden met een aantal mensen, te beginnen met een moeder van een kind met Down-syndroom. Op de website van Radio 1 gaf dit aanleiding tot bijzonder veel reacties, waarvan opvallend veel positieve getuigenissen.

 
Studio Brussel pakte het bondiger aan. Hun middagprogramma De Wereld van Sofie deed een spelletje pro en contra. Professor Jo Lebeer en een leraar van het buitengewoon onderwijs kregen elk een halve minuut om hun standpunt uit te leggen. Geen forum dus voor ervaringsdeskundigen. Daarna konden de luisteraars stemmen. 73% stemde tegen.
 
Ook op het de site van Het Laatste Nieuws wordt druk gedebatteerd. 
 
Het meest opmerkelijke aan de herlancering van dit debat is misschien wel de openingsstelling. De meeste journalisten of presentatoren vinden de uitspraken van Jo Lebeer "opmerkelijk". Nochtans is de discussie al meer dan tien jaar aan de gang en zegt Jo Lebeer weinig meer dan wat al lang blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, goede praktijkvoorbeelden en het VN-Verdrag over de Rechten van Personen met een Handicap. 
 
- "De integratie van kinderen met het syndroom van Down in het gewoon onderwijs moet de standaard worden." Deze opmerkelijke uitspraak... ("Prof: kinderen met Down moeten naar gewoon onderwijs", Gazet van Antwerpen, 22/10/09)
- "...die opmerkelijke opmerking..." (Peeters en Pichal, 26/10/09)
 
 

Datum van publicatie in medium: 
26 oktober 2009 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.