Het station van Duffel

Duffel statie is niet toegankelijk

Een tijd geleden nam ik de trein van Antwerpen naar Duffel. Normaal gezien zou ik mijn elektrische scooter gebruiken om mee op de trein te nemen. Dit is echter onmogelijk omdat het station van Duffel niet toegankelijk is voor rolstoelen, noch scooters.
Ik heb assistentie aangevraagd om me met de elektrische fiets te kunnen behelpen. Dat is goed gelukt.Maar bij het terugreizen moest ik trappen doen en dat was er te veel aan. Ook dat is gelukt (ik heb een neurologische spieraandoening ) maar het vergt heel veel moeite en inspanningen.Nadien moest ik wel mijn spieren tot rust laten komen en was de rest van de dag om zeep.
Dit had een wekelijkse trip moeten worden.
Ik heb dit verhaal naar de ombudsman van de NMBS gestuurd.Ik maakte er melding van dat ik nu, omwille van de ontoegankelijkheid, verplicht ben om € 8 per week extra te betalen om de fiets mee op de trein te nemen.Mijn scooter zou ik gratis kunnen meenemen.Ik vroeg een compensatie voor die wekelijkse € 8 die ik verplicht ben te betalen. Verplicht, omdat hun station niet toegankelijk is.
Vanmorgen belde de Ombudsman me op om te zeggen dat:- Duffel inderdaad niet toegankelijk is (dat had ik ondertussen zelf ook al gemerkt);- Men voor één client geen station kan toegankelijk maken;- Ik in Kontich kan afstappen om dan verder te rijden naar Duffel;- De NMBS geen compensatie geeft voor de fiets.- Ik contact moet opnemen met minister Paul Magnette om dit aan te klagen;
Ik merkte hierbij het volgende op.- Dat ik enkel in Duffel terecht kan. Anders zou ik wel in Antwerpen blijven;- De trein rijdt naar Duffel, waarom zou ik in Kontich moeten afstappen ?- De activiteit in Duffel stopt om 11u20. Om 11u35 vertrekt de trein naar Antwerpen. Stel dat ik eerst naar Kontich moet rijden dan ben ik hopeloos te laat. En moet ik wachten op de volgende trein. Dit is geen redelijke oplossing. Ik heb niets te zoeken in Kontich.- Een redelijke oplossing vind ik is 1. de terugbetaling van de wekelijkse € 8 voor mijn fiets -2. Op lange termijn de aanpassing van Duffel station voor personen met een handicap.
Ik vroeg aan de man van de NMBS aan de andere kant de lijn of hij onlangs nog in Duffel station was geweest.Dat was hij niet.Als hij was gaan kijken voor hij me belde, had hij kunnen zien dat de spoorwegmaatschappij aan het werken is in Duffel.Volgens mij kunnen ze dan evengoed meteen een helling aanleggen onder de sporen naar elke perron zodat wij, scooter en rolstoelgebruikers, probleemloos op de perrons kunnen.
Ik heb gereisd van Nieuw Zeeland tot Brazilië en heb heel wat redelijke aanpassingen gezien. Waarmee ik wil zeggen dat het niet van deze tijd is dat in een ontwikkeld en geciviliseerd land als België hier geen aandacht voor is.Het probleem kan op eenvoudige wijze worden opgelost. In Hasselt of Lier bijvoorbeeld gaat de assistent mee over de sporen naar het perron om vandaar op de juiste trein te kunnen stappen. Dat moet in een klein stationnetje als Duffel ook kunnen, niet ?
Eigenaardig.
Ik vind dit niet alleen discriminerend voor mezelf, maar voor alle personen met een beperking die in Duffel op en af de trein willen stappen. Het zullen er niet veel zijn. Vermoedelijk stappen zij allen op en af in Kontich of in Mechelen.
Met vriendelijke groet.
Herman HillenKeistraat 372000 AntwerpenCell phone:0497 0479 03
P.S.  deze mail is verzonden naar Paul Magnette, BTTB, NMBS, KVG, ...

Datum van publicatie in medium: 
18 september 2012 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.