The Bridge

The bridge is dé te volgen en uitermate spannende serie van dit najaar. Deze Zweeds-Deense-Duitse coproductie speelt zich af in Kopenhagen en Malmö, twee steden die verbonden zijn door de Oresund-brug. Een serie waarin ethische dilemma's samen komen met spannende crimi, en een knappe vrouwelijke inspecteur met (vermoeden van) autisme. Vanaf morgen op Canvas, vanaf 22h, na Lewis.

In het begin van de serie gaan de straatlichten bijna een minuut uit, waarna pal in het midden van de brug, op de grenslijn tussen Zweden en Denemarken, een vrouwenlijk ligt. Twee politie-inspecteurs, de Deen Martin Rohde en de Zweedse Saga Noren, worden op de zaak gezet. Ze hebben elk zo hun eigen manier van aanpakken: de Deense stijl is los, de Zweedse meer beregeld.
 
Samen met de schitterende fotografie, en karaktervolle muziek, is ook de inhoud en de beeldvorming opvallend sterk. Niet enkel de thematiek, die doet denken aan de film Se7ven, waarin een moordenaar doodt volgens de zeven hoofdzonden. In The Bridge blijven die zonden achterwege maar worden vijf maatschappelijke mistoestanden aan de kaak gesteld, op een even originele als gruwelijke wijze.
 
De sterk uitgebouwde karakter van de hoofdfiguren maakt echter de serie net iets anders dan alle andere.
 
Saga Noren is een sterke Zweedse detective met op het eerste gezicht vreemd gedrag, maar bijzonder knap en gefocused op haar werk, en enorm gewaardeerd door haar collega's.
 
Hoewel nergens (in de serie) gesproken wordt dat zij autisme zou hebben, is er bij heel wat mensen met autisme (en de aspergergemeenschap) herkenning. Vooral knap is dat haar personage realistisch blijft, geen label opgekleefd krijgt maar ook de nodige kwetsbaarheid blijft uitstralen.
 
Na de eerste aflevering volgt een diepgaander artikel op Handiwatch en een verwijzing naar het interview met een ervaringsdeskundige in De Standaard.
 

Datum van publicatie in medium: 
30 augustus 2012 om
See video

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.