Ferre loopt breuken op aan de lopende band : Wat heeft dat te maken met beeldvorming?

Dit artikel in de Gazet van Antwerpen gaat over een jongen die school loopt in Kessel, bij Lier. Met die kop dacht ik eerst dat Ferre in een fabriek werkt aan de lopende band, maar dat klopt niet. De titel laat wel vermoeden dat leven voor Ferre moeilijk is. En dat hij een ongelukkige jongen is. Maar is dat zo?

Ferre is een jongen van zes jaar die een zeldzame brozebottenziekte heeft. Ferre moet opletten als hij beweegt of speelt. Dan kunnen er breuken ontstaan.
 
Maar eigenlijk gaat het artikel over iets veel belangrijkers. Ferre is een jongen die les volgt in een gewone basissschool. Zijn ouders willen blijkbaar, want dat staat er niet in, dat Ferre een gewoon leven kan leiden, ondanks zijn aandoening. In plaats van Ferre af te schermen, en te laten schoollopen in een school voor bijzonder onderwijs. Onlangs brak hij nog zijn been bij het "spelen" (iets wat vele kinderen doen...).
 
Wat ook zeer belangrijk is in zijn situatie: hij speelt op een afgescheiden gedeelte van de speelplaats, afwisselend met één of meer andere kinderen. Ferre moet opletten dat hij zijn botten niet breekt, want dat levert extra moelijkheden op. Dit is een mooie toepassing van het idee van "redelijke aanpassing". Door de situatie een beetje te wijzigen kan Ferre participeren! En probeert de school, in de situatie van Ferre, een oplossing te verzinnen zodat hij kan meedoen, maar op een aangepaste manier. 
 
De journalist van dienst wil laten zien dat Ferre schoolloopt in een gewone school. Dat vind ik een goede zaak. Maar de journalist legt te veel de nadruk op de broze botten en heeft te weinig aandacht voor het "gewone" van de situatie. Als vele scholen nu eens op deze manier zouden omgaan met kinderen met een handicap, dan is het niet nodig dat ze allemaal in een "bijzonder milieu" opgroeien. De journalist focust dus te veel op de medisch aspecten en te weinig op de positieve kanten van het verhaal. Het is goed dat mensen met een handicap zichtbaar worden, maar ze zijn meer dan hun handicap of aandoening.
 
Lees het volledige artikel "Ferre loopt breuken op aan de lopende band"
Bekijk een foto van Ferre op de speelplaats bij het oplaten van ballonnen

Datum van publicatie in medium: 
8 mei 2012 om

Reacties

Gelukkig kan 't ook anders!

In Het Nieuwsblad klinkt het helemaal anders: het zelfde onderwerp maar dan véél positiever. Dat noem ik nog eens Beeldvorming met een grote B. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleID=G4L3PRS1B&_sectio...

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.