The Disco Kid : dansen als talent

dansende jongen met veren en glitterpak
The Disco Kid werd op dinsdag 27 maart uitgezonden in Koppen XL op Eén. Deze uitzending bracht het verhaal van een jongen met ASS die zich helemaal in dansen kan uitleven.

Een tweeling met ASS ergens in Engeland. Ouders die op zoek gaan naar een zinvolle invulling van de vrije tijd van jonge mensen. Hoe lossen ze dit vraagstuk op? En wat wijzigt er in het leven van die mensen? 
 
De ene zoon vind aansluiting bij dansen, in het bijzonder disco-dansen. Voor deze jongen is het een goede invulling van zijn tijd. Hij evolueert erg snel, zijn concentratievermogen is veel beter, het gaat beter op school. Hij slaagt er in om contact te krijgen met een meisje dat ook danst. Ze hebben een gemeenschappelijke basis om over te babbelen. Rechtstreeks contact blijft een ingewikkelde oefening. De jongen neemt ook regelmatig deel aan wedstrijden. Zo kan hij zich met andere jonge mensen meten. De ouders zijn erg tevreden dat de jongen een activiteit heeft waar hij zich kan laten zien. De ouders vinden het deelnemen aan wedstrijden wel belangrijk, "hij heeft dan een uitdaging voor zich", maar ze duwen hem niet in de rol van "je moet altijd winnen".
 
De andere zoon speelt veel op de X-box. Hij heeft wel contact met andere jonge mensen, maar alleen onrechtstreeks via het samen spelen op de X-box. Hij is snel afgeleid, vind niet goed zijn weg. En heeft het erg moeilijk om contact te leggen met andere jonge mensen. De ouders proberen ook met deze zoon op zoek te gaan naar een goede buitenshuis - activiteit. Maar het is moeilijk om iets te vinden dat bij hem past.
 
Deze uitzending geeft een mooi beeld van hoe jonge mensen hun plaats proberen te vinden tussen andere jonge mensen. Het gaat soms wat beter, het gaat soms wat slechter. Zelden zo'n gewone jongens gezien :-)! 
En dat is de sterkte van deze uitzending, het gaat over gewone mensen. Die worstelen met de vragen waar iedereen mee bezig is: mag ik een plaats hebben in deze wereld? Met mijn goede en slechte kanten, met mijn talenten en gebreken... verwijzingen naar ASS zijn beperkt en gebeuren om duiding te geven aan een knelpunt. Toch maakt deze uitzending duidelijk dat zelfs bij een tweeling ASS verschillende vormen kan aannemen. En dat is belangrijk, als vaststelling, dat verschillen ernstig moeten worden genomen om een oplossing te verzinnen. Niemand is gelijk, en oplossingen dus ook niet... 
 
Een punt van kritiek : waarom noemt de presentatrice van Koppen XL ASS een sociale stoornis ? Waarom niet spreken over een beperking in contact en sociaal gedrag ? Stoornis klinkt zo absoluut en negatief ... terwijl na het bekijken van de uitzending een beeld overblijft van : het is een beperking maar als je een goed onderwerp vind dan kun je leren omgaan met die beperking !
 
Als je deze uitzending ook eens wil bekijken : http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/koppen/2.204...

Datum van publicatie in medium: 
28 maart 2012 om

Reacties

Herkenbaar

Een mooie uitzending. Ik herkende er veel in, zeker op zoek gaan naar wat je goed kan en daarin mogen opgaan. En welk effect dit kan hebben op andere levensvlakken.

Een beetje gelijkaardig effect heb ik gemerkt na het volgen van dictie-oefeningen. Mijn lerares had het over 'spraak kan je leven veranderen'. Later heb ik ook lessen drama genomen, en bewegingsleer ... en plezier gekregen in bewegen van lichaam en dansen op mijn manier.

En dat gaf veel meer zelfvertrouwen ... zij het dat het autisme natuurlijk niet wegging. Soms werd het zelfs duidelijker zichtbaar. Maar ik zag er volgens mijn omgeving wel gelukkiger uit. En voelde me ook wel zo.

Maar je moet natuurlijk wel chance hebben met een goeie lerares (zoals de mijne) die weet om te gaan met soms lastige momenten.

Blog op De Wereld Morgen

Tess van Deynse, blogster met autisme, schreef ook een artikel over The Disco Kid op De Wereld Morgen.

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.