Kleren kopen met down

'Kleren kopen met down' titelt De Standaard. 'Kinderen met down zijn lief en muzikaal. Maar ze hebben zelden standaardmaten'. Een kop die me fascineert. Want kledij showen op de catwalk ... is dat grensverleggend inclusief of toch eerder bedenkelijk, en vergapen aan 'vreemdheid'?

Echt nieuw is het niet, zo'n modeshow van mensen met Down (of een andere handicap).
 
Elk tehuis, elk dagcentrum, elke (inclusieve of speciale) jeugdbeweging in Vlaanderen heeft het volgens mij al gedaan. Zelf heb ik er als vrijwilliger nog aan meegewerkt en veel positieve ervaringen aan overgehouden. Maar nu het in De Standaard komt, valt het toch iets meer op.
 
Misschien omdat het een initiatief is van de oudervereniging Downsyndroom Vlaanderen? “Opgroeien met downsyndroom is niet altijd gemakkelijk, kleren kopen evenmin” is de boodschap die Allard Claessen, voorzitter, wil meegeven. “Dat kinderen met downsyndroom lief zijn, sympathiek, muzikaal, dat weet iedereen wel. Maar dat ze erg moeilijk goed zittende kleren vinden, daar staan mensen minder bij stil."
 
Negen modellen tonen kledij van kledingketen Zeb. Niet enkel kinderen. Ook volwassenen. En jongeren.
 
Zoals Hannah, 12, die een gewoon leven leidt : gewone school, veel leuke vriendinnen, verzot op rokjes en kleedjes. Hoewel haar moeder altijd mee uitkijkt als dochter iets op het oog heeft. “Keimooi op het hangertje maar niets voor haar” moet Hannahs moeder, Pia, vaak zeggen. Helaas.
 
Zo'n modeshow levert alvast veel emoties op. Geen alledaags défilé, erkent professioneel stilist Harald Ligtvoet. "Modellen die zo lopen te stralen met hun nieuwe kleren. Dat kom je niet vaak tegen. Eigenlijk zou elke stilist dit eens moeten doen.”
 
Wellicht zou elke 'universelere' catwalk een uitdaging zijn voor de zeer ‘exclusieve’ modewereld. Wat meer aandacht voor de 'buitengewone' modellen op alle vlak (maten, kleuren, stoffen, winkels) zou echt geen luxe zijn. Kleren kiezen en kopen, het is geen lachertje voor iemand met andere proporties en/of gevoeligheden. Welke beperking, welk anderszijn of welke handicap je ook hebt.
 
Toch zijn er wellicht ook mensen die zich vragen stellen bij dit soort artikels: lokt dat geen ‘vergapen aan anderszijn’ uit (of de minder correcte term: ‘aapjeskijken’)? Misschien, maar volgens mij gaat dat evengoed op voor alle modedefilés. Of: moet dit echt in de krant? kunnen we kinderen geen kinderen laten zijn ? en ook : moeten/kunnen we dit mensen met down dit wel aandoen? De antwoorden daarop laat ik aan u, beste lezer.
 
In het artikel van de Standaard blijft ’t al bij al braaf. Zonder veel medische omkadering, gelukkig. Met de juiste terminologie (geen M-woorden). Toch ook zonder veel kritische bedenking, enigszins jammer. Zo'n bedenking zou bv kunnen komen bij het beeld van mensen met down als louter kinderen en liefelijkheid. Terwijl er ook heel wat andere emoties spelen.
 
In het artikel zien we vooral foto’s van stralende mensen die creaties tonen die zij kozen. Met een beetje steun van hun ouders wellicht. Want die lijken toch wel het laatste woord te hebben. Ook letterlijk, in het artikel. Zo draagt Bram (34) geen hoed. “Past niet bij mij’ zegt hij. ‘Daar heeft hij veel te mooi haar voor’ zegt zijn moeder. Moeders die het laatste woord hebben, bij kleren en opsmuk, dat is me niet onbekend.
 
Maar toegegeven: kleren kiezen en kopen ging tot voor kort ook bij mij (zonder down maar met handicap) samen met moeder. Om kleuren in te schatten, maten te weten, kleren aan te passen, te verlengen of te verkorten, bij te naaien of te laten hangen. Of gewoon voor de communicatie met de verkoopster. Voor als het teveel werd.

Datum van publicatie in medium: 
26 maart 2012 om

Reacties

Voor een keer zonder m-woord

Wat mij vooral opviel, in positieve zin, is dat ze het M-woord (mongool, mongooltje enzovoort) niet hebben gebruikt in dit artikel. Zouden ze het dan toch stilletjesaan leren in Vlaanderen ?

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.