Rechtszaken en autisme

De 'chiroleidster' die haar baby verstikte na de geboorte: alweer een proces waar media van smullen. Alweer een proces waarmee autisme in de kijker komt. En nog steeds lijken veel partijen slecht geïnformeerd. Ook de media versterken zo talloze misverstanden over autisme.

Mijn oog viel bijvoorbeeld op deze quote in De Morgen van 8 maart: "Seks is voor hoogfunctionerende autisten een mechanisch gebeuren, zonder gevoelens."
 
Wat zouden die hoogfunctionerende autisten zelf denken van zo'n uitspraak..? En hun partners? Het is niet alleen de grove, bij het haar getrokken idee over hét seksleven van dé mensen met autisme en normale/hoge begaafdheid. Ook het stereotype dat ze geen gevoelens hebben, is onjuist en kwetsend. Er is een verschil tussen een probleem hebben met empathie (= gevoelens van anderen automatisch en intuïtief inschatten) en geen gevoelens kennen.
 
Het is bekend dat gerechtspsychiaters snel en goedkoop moeten werken, en dat er geen enkele vereiste is op vlak van diploma of competentie. Maar heeft enkel het gerechterlijk personeel bijscholing nodig?
 
Wat met de journalisten? Zij laten deze nitwits (excuse my french) aan het woord. Zij verspreiden die twijfelachtige ideeën over autisme, en bevestigen de clichés. Enige reflectie en onderzoek zou niet misstaan. Deze rechtszaken zijn nochtans een goede gelegenheid om eens te rade te gaan bij ervaringsdeskundigen en hun organisaties. Zou ik denken. Hoeveel mensen weten immers niet wat autisme nu eigenlijk is? Nochtans komen er meer en meer diagnose bij. De inzichten erover evolueren ook. Is dat geen nieuws? Nuttige achtergrondinformatie?
 
 

Datum van publicatie in medium: 
9 maart 2012 om

Reacties

Rechtzaken en autisme in de pers

De Morgen van 8 maart: buiten de uiterst kwetsende uitspraak, 'dat seks voor hoogfunctionerende autisten een mechaninisch gebeuren is, zonder gevoelens' lees ik in hetzelfde artikel nog een 'pareltje' om grimmig van de knarstanden. Maar wooreerst iets over de uitpraak over sex...alsof mensen met autisme een soort van robot zouden zijn! Het is intussen al decenia lang geweten dat personen met een ASS net zoals iedereen een scala aan emoties en gevoelens hebben.
De volgende blunder, over hoogfunctionerend autisme: 'Je merkt daar niets van in de kindertijd. Het kind leert hoe het zich te gedragen door naar anderen te kijken. Later uit die stoornis zich in individualisme, een scheefgegroeide persoonlijkheidstructuur en de gevolgen van het eigen gedrag niet kunnen inschatten'.
Het is zowat de eerste keer dat ik van een zinnig mens hoor dat men bij hoogfunctionerende peronen met een ASS dit als kind niet kan zien! Autisme is een gedragsdiagnose en zonder enige aangepaste aanpak, verduidelijking en begeleiding als kind zouden er bitter weinig hoogfunctionerenden volwassenen met een ASS rondlopen! Als ze (gewoonweg) alles zouden leren door het van anderen af te kijken, pas dan zouden we ons zorgen moeten maken, vooral als ze een krant lezen die vol verkeerde gegevens staat!
Het begrip uit autismeland 'ze proberen de wereld van buiten te leren' is in het artikel in DM wel heel erg uit de context gehaald.
Als verslaggevers met beroepseer (?) zouden ze zich beter vooraf een heel klein beetje documenteren over het thema waarover ze schrijven,in plaats van als napratende papagaaien ( in auti - termen: echolalie ) verkeerde info te lanceren in veelgelezen mediakanalen. Of is de verslaggeving anno 2012 tot een vorm van acherkant - bladvulling voor dure advertenties verworden?
'De autismespectrumstoornis is de joker van de advokaten van Sanne Smets...' lees ik verder nog. Mag ik hopen dat deze 'aas, boer, dame' metafoor als (mislukte!) humoristische noot in een rechtszaak is bedoeld? Of lezen we binnenkort als krantenkop: 'Groot jokergehalte van hoogfuctionerende autisten als verklaring voor....(zelf in te vullen, al naargelang het komkommertijdgehalte van de schrijvende pers)
Och ja, wat baat'n kaars en bril, als de uil niet zien'n wil!

Autistische seks

Interessante insteek van Ben en terechte reactie van Chris Lauwers.

Op mijn blog heb ik een stuk geschreven hierrond

http://tistje.com/2012/03/11/rechtszaken-autisme-en-de-pers/

Een link over misdrijven en autisme

"Dat mensen met autisme vaker een misdrijf plegen dan niet-autistische mensen is verre van bewezen.

De meeste mensen met autisme houden nu eenmaal strak vast aan regels en wetten (die bieden ook duidelijkheid) en zullen net veel minder geneigd zijn om over de schreef van het wettelijke of toelaatbare te gaan.

Mensen met autisme kunnen een misdrijf of delict plegen, maar de achtergrond is vaak wel erg verschillend.

Vaak gaat het ook om naïeve en bizarre delicten, of delicten om een heel ongewone, maar in autistische zin ‘logische’ reden, soms ook omwille van perceptuele effecten (brand stichten omwille van de lichteffecten of omwille van een preoccupatie met vuur).

Bij bepaalde personen met autisme zijn hun delicten gewoon een aftasten van de (onduidelijke) grenzen en het zoeken naar voorspelbaarheid. Wat steeds opvalt is dat mensen met autisme die een misdrijf plegen, niet de gevolgen van hun daden (noch voor de anderen, noch voor zichzelf) voorzagen."

http://www.autismecentraal.com/public/faq.asp?lang=NL&pid=18

Rechtzaken en autisme

Graag wil ik nog een reactie geven op een artikel uit DS van 8 maart: Sanne bestefte dat ze haar baby doodde
Uiteraard is het een persartikel en kan de verklaring van de gerechtpsychiater met één verkeerd woord van de verslaggever uit de context gehaald worden en dus ook als weergave totaal verkeerd geinterpreteerd.
Mensen met een ASS verdienen na jarenlange sensibilatiecampagnes echt wel beter!

Een citaat als 'Sanne heeft een autismespectrumstoornis, waardoor ze niet anders kón dan dan haar baby doden' impliceert dat men door 'het hebben van autisme' dus automatisch een moordenaar is !
'Sanne komt kil en weinig empatisch over'. Als het over autisme gaat is deze stelling al lang achterhaald, net zoals het 'niet hebben van oogcontact' zoals enkele regels verder staat als kenmerk van ASS!
(nog uit de jaren stillekes!)
'Ze was in paniek, ze was bang dat ze voor haar haar kindje niet zou kunnen zorgen en daardoor kwam haar autisme naar boven'... Daardoor??? Indien Sanne autisme zou hebben - ik zeg wel indien - zal ze vermoedelijk vanaf dag één pure doodsangst gekend hebben om alles wat haar onbekend was. Dan is ze niet 'een monster', maar eerder een zwaar slachtoffer van een niet onderkende aandoening! Triest...super triest in 2012! (Ik beweer ook zeker niet dat de betreffende Sanne een monster is, met of zonder autisme...)

Voor mijn gemoedsrust zou ik deze persartikels beter niet lezen, maar mijn verontwaardiging omwille van de totaal verkeerde beeldvorming naar 'lezend Vlaanderen' toe maakt me nog altijd kwaad. En wint de behoefte om onrecht 'recht te zetten' het nog altijd van de gemakkelijke keuze om te zwijgen.Ik reageer en blijf reageren, want zoveel zijn personen met autisme mij waard. Ze verdienen écht wel beter, dan de flagrante onwaarheden van 'de betere pers'!

Rechtszaken en autisme

Laten we het zo stellen dat al enkele jaren lang advocaten proberen via een 'nooit gediagnosticeerd' autisme hun cliënten vrij te krijgen of ten minste een strafvermindering.

Raar dat telkens dàt element in de berichtgeving opduikt.
En dat zowel de berichtgeving als de communicatie in de rechtszalen hier compleet buiten de kwestie praat. Mensen met autisme hebben wél gevoelens, en héél véél zelfs.En ze kunnen die ook uiten; net zoals mensen met autisme effectief wel wéten wat ze doen immers, dikwijls hebben ze daar over nagedacht hoe ze best kunnen reageren.

En nog véél ontbrekender vind ik dat in het geheel nooit een gespecialiseerde organisatie (VVA) of een gespecialiseerd geneesheer in deze materie ter sprake komt. Ook niet in een 'kader'-reactie zoals tegenwoordig heel dikwijls wordt gebruikt in de geschreven media.

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.