Voorbij het Cliché - artikels voor journalisten

Maandenlang verschenen in De Journalist al artikels over genuanceerde beeldvorming. Elke maand kwam een andere kansengroep aan bod. Nu zijn al die artikels gebundeld in een brochure, online in te lezen. Een aanrader voor al wie interesse heeft in diversiteit of beeldvorming, en natuurlijk vooral voor mediamakers.

"Ongenuanceerde beeldvorming is snel gebeurd. Het doet iets met mensen. Het vervreemdt, verwijdert, creëert onbegrip bij de ene en ergernis of verdriet bij de andere. Het sluit uit en het sluit op." Daarom wil Vlaams minister van Gelijke Kansen journalisten stimuleren kritisch om te gaan met deze automatismen. Hij gaf Jef Van Baelen, zelf journalist, de opdracht om langs te gaan bij verschillende kansengroepen. Welke ideeën, welke inspiratie kon hij vinden bij de ervaringsdeskundigen zelf?
 
Wat het thema handicap betreft, kwam Jef Van Baelen natuurlijk snel bij Handiwatch terecht. Hij woonde een workshop bij en las het Handboek voor Mediamakers, dat hij in zin artikel veelvuldig citeert.
 
Naast handicap komen leeftijd, gender, transgender, seksuele identiteit, armoede en etnisch-culturele diversiteit aan bod. Het moge dus duidelijk zijn dat genuanceerde beeldvorming eigenlijk iedereen aanbelangt!

  • Lees de brochure online. Het artikel over mensen met een handicap begint op p. 7.
Datum van publicatie in medium: 
8 februari 2012 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.