Volt - Rolstoelgebruikers bij De Lijn: graag aanmelden aub! Misschien wordt u geholpen ...

Foto bij artikel
Ondanks het feit DAT we nu toegankelijke bussen hebben, waar met een zéér groot pictogram het Toegankelijkheidspictogram boven staat, moet men alsnog 'aanmelden' om op de bus te mogen. Ook al zit er niémand op deze bus. De Lijn blijft een samenwerkingsakkoord met Kafka weigeren te verbreken.

In de aflevering van Volt werd getest hoe toegankelijk De Lijn is voor rolstoelgebruikers. En laat ons eerlijk zijn: het was een goede reportage.
 
De samenwerking met de mensen van Hidden City is hier vermoedelijk ook mede verantwoordelijk voor. Maar zo merk je dat je met een goede ‘samen-‘werking een geweldig krachtig signaal kan geven als media.
 
De pijnpunten werden knap aangegeven: zowel de zéér ver weggestopte aanvraag tot vervoer op de website van De Lijn als de ‘dagdagelijkse praktijk’ van een rolstoelgebruiker die een bus wil nemen. Toch wel zéér tragisch om vast te stellen dat de bus die zonet halt gehouden heeft volledig toegankelijk is én plaats heeft maar je er niet op mag ‘omdat je dit niet aangevraagd hebt’?
 
Directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn kon moreel gezien moeilijk anders dan het ‘beleid’ van zijn firma verdedigen. Maar er zitten toch een paar tegenstrijdigheden in het geheel, die misschien iets te weinig aan bod kwamen of waarop niet direct is ingespeeld geworden maar uiteraard moet men al vertrouwd zijn met de hele problematiek om hier ter plekke op te reageren.  Eén van die punten is: men maakt eindelijk Toegankelijke Bussen, dan kunnen de gebruikers daar niet op voor 2018, wanneer alle bussen toegankelijk zullen zijn?
 
De bussen ZIJN toegankelijk, laat die mensen dan toch opstappen aub! Alles is voorhanden: bus, uitklap-ramp én plaats …. .
 
Of ja, zoals de medewerkers van De Lijn zelf voorstellen: rij gewoon tot aan je bestemming met je rolstoel. Ik moet zelfs héél eerlijk toegeven dat ik mij moest inhouden om niet in lachen uit te barsten J
 
Om binnen Handiwatch ook eens even buiten de lijntjes te gaan: dit deed mij ontzettend denken aan een situatie met het Leerlingenvervoer Buitengewoon Onderwijs van mijn zoon. Enkele jaren geleden kwamen ze met een busje van 10 personen aanrijden om 18 leerlingen op te halen: diegenen die niet konden zitten moesten achter in de ‘laadbak’. Toen ik met De Lijn contact opnam nadat ik mijn zoon dan maar zelf naar school gedaan had, kreeg ik daar als antwoord ‘maar Mevrouw, U moet dit begrijpen hé: op deze moment hebben ze in het Gewone Onderwijs allemaal schooluitstappen en schoolreizen. Dan hebben die maatschappijen geen bussen meer hé. En is dat nu zo erg om uw zoon nu eens zélf naar school te brengen?
 
Gelijke Rechten, het is ook in deze basisbehoefte nog zéér veraf heeft deze reportage aangetoond. Een reportage die zijn nut gehad heeft en hopelijk het debat opnieuw opent over deze problematiek. Niet élk item kan fatsoenlijk ter bespreking gebracht worden binnen de structuur van het programma Volt, maar dit was er absoluut wél één. We blijven kritisch, maar eerlijk.
 
Tenslotte heb ik nog 1 vraag die mij rest: waar zitten de beleidsmakers en –verantwoordelijken die jaarlijks de gigantische subsidies aan De Lijn toekennen?

Datum van publicatie in medium: 
17 november 2011 om

Reacties

Ik krijg al hoge bloeddruk

Ik krijg al hoge bloeddruk als ik dit alles lees. Rolstoelgebruikers zijn toch ook burgers!!!

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.