'Lotte vertelt'

cover boek
Afgelopen donderdag werd een interview uitgezonden met Lotte, vrouw met autisme, in Peeters & Pichal, zowat het 'ombudsprogramma' van Radio 1. Annemie Peeters toonde alvast waarom mensen met autisme weinig in de media geraken.

Over mensen met autisme wordt er in de media vaak gesproken. Met mensen met autisme veel minder. Verwonderlijk is dat niet. Maar het verhaal heeft vele kanten. Dat toont ondermeer het interview van Annemie Peeters (Peeters & Pichal) met Lotte.
 
Dat ligt deels aan de enorme inspanning, angst en 'terugslag' dat zo'n interview, in welk medium ook, teweeg brengt. Hoewel mensen zonder autisme dat ook zullen beweren, is het volstrekt onvergelijkbaar.
 
Maar het heeft volgens mij ook en misschien vooral te maken met de attitude, de houding van mediamakers zelf. Tegenover hun 'gast' maar ook tegenover het onderwerp. Er zijn natuurlijk goede voorbeelden, ik denk dan aan de stijl & houding van Michiel Devlieger (De Laatste Show) en sommige kwaliteitsjournalisten. Maar meestal is het anders.
 
Dat blijkt toch weer uit het 'gesprek' dat Annemie Peeters (van Peeters & Pichal) tracht te hebben met Lotte, (begaafde) vrouw met autisme. Dat ligt misschien niet zozeer aan haarzelf. Eerder aan zeer weinig voorbereidingstijd (zeer korte 'deadline'), tijdsdruk en de schijnbaar verplichte journalistieke dosis scepticisme en non-belief naar autisme toe.
 
Het maakt dat ik als luisteraar een mooi voorbeeld heb gehoord van de 'glazen muur' die een aantal mensen met autisme ervaart in het dagelijks leven.
 
Het siert Lotte dat ze dankzij haar compensatie in de studio is geraakt, het vragenvuur (met bijwijlen bagatelliserende toon) koelbloedig doorstaat, zegt wanneer ze het niet begrijpt en een inhoudelijk sterke bijdrage levert. Helaas ontgaat mevrouw Peeters al die inspanning. Meer nog, ze wordt meermaals in vraag gesteld, vanuit een ongeloof.
 
Het heeft mij alvast gesterkt om geen interviews voor de radio te geven. Al word ik daar als persoon met autisme zelf gelukkig ook niet voor gevraagd.
 
Aanleiding van het gesprek is het boek '(On)draaglijk lijden', een bundel van 26 getuigenissen van mensen met autisme verzameld door psychiater Lieve Thienpont. Ondermeer van Lotte, waarin ze zichzelf treffend 'een hond in een poezenwereld' noemt.
 
In het boek wordt een tipje van de sluier gelicht over de lastige kanten van het anderszijn, hier gerelateerd aan de Autismespectrumstoornis. Een stoornis die al bij al zeldzaam blijft, en integenstelling tot mevrouw Peeters stelt, niet zomaar gediagnoseerd wordt. 
 
Zowel de inspanningen als de worstelingen komen het boek op diverse wijze aan bod, en maken van mensen met autisme, zoals Lotte terecht schrijft, vaak 'Allround SuperStars (ASS) in het leven in een niet vanzelfsprekende wereld.
 
Daarnaast probeert het boek (en het interview) ook een beeld te schetsen over wat psychisch lijden voor sommige mensen betekent. Voor Lotte zelf is dat lijden ondraaglijk, voor sommigen is het iets draaglijker, maar dat het enkel een 'kracht' of 'gave' zou zijn of gewoon een sociale angst (zoals sommige media-deskundigen beweren) is natuurlijk boerenbedrog. '(On)draaglijk lijden' levert ook op dat vlak een waardevolle bijdrage.

 
Het interview is herbeluisterbaar via de website van Peeters & Pichal. Een uitgebreidere persoonlijke visie op dit interview vindt u ook in het artikel Lotte Vertelt op de blog van Sam, persoon met autisme.
 

Datum van publicatie in medium: 
25 oktober 2011 om

Reacties

Een beetje te kritisch maar toch goed

We hebben 't interview hier ook aandachtig beluisterd. Chapeau voor wat Lotte, mede dankzij haar compensatie, hier neerzet. De blog van Sam kenden wij al, dat is vaste lectuur bij ons.

Peeters & Pichal zullen 't wel niet zo kwaad bedoeld hebben. We weten ook niet wat er achter de schermen gebeurt, alleen in dat kleine stukje uitzending. In die zin is de Handiwatcher-van-dienst misschien wat te kritisch geweest. Maar dat mag natuurlijk.

Al hun interviews willen flitsend, amusement en kritisch tegelijk zijn, maar ja, zo gaan ze af en toe goed en ook eens kort door de bocht. Het is geen 'Joos' - ander favoriet radio-programma van ons - natuurlijk.

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.