Te Gek: documentaire op Canvas

Datum van de activiteit: 
4 oktober 2011 om 22:05 - om 23:00
Zender of locatie: 
Canvas

Vanaf dinsdag 4 oktober is op Canvas wekelijks het programma ‘Té Gek’ om 22u05 te volgen.
 
In deze zesdelige documentaire reeks gaat Annick Ruyts op zoek naar de psychische problemen van vandaag.
 
Hoe is het gesteld met de geestelijke gezondheid in Vlaanderen? En hebben er zich de voorbije jaren veranderingen voorgedaan in onze samenleving die een invloed hadden op ons psychische welzijn? Dit programma probeert het taboe rond psychiatrische problemen te doorbreken.
 
Aflevering 1 (op 4/10) heeft als thema 'Identiteit'. Met ondermeer een getuige met burnout, iemand met eetstoornissen en iemand met borderline.
 
Aflevering 2 (op 11/10) draait rond de 'Jeugd van Tegenwoordig'. Hier wordt diagnoses als ADHD, autisme, drugsverslaving bij jongeren tegen het licht gehouden. Wat is er nu eigenlijk van aan ? Met ondermeer een getuigenis van een vrouw met autisme en verklarende uitleg van een Gon-Coördinator.
 
Aflevering 3 (op 18/10) gaat in op de vraag 'Zijn wij ons brein ?'. De hersenwetenschap heeft gezorgd voor nieuwe inzichten in andersoortige beleving van de wereld om ons heen, ook de lijdensdimensie daarin. Bepaalde technieken en methodes worden gebruikt om te 'genezen'. Zo kunnen mensen met depressie  in bepaalde omstandigheden elektroshocks krijgen, kan er een electrode ingeplant worden om dwangmatig gedrag te behandelen, kan schizofrenie in bepaalde mate behandeld worden. Maar wat zijn de 'schaduwkanten' van dit alles ?
 
Aflevering 4 (op 25/10) draait rond 'forensische psychiatrie'. Hier wordt de vraag gesteld: zijn misdadigers slachtoffer van hun omgeving waarin ze werden opgevoed of op andere wijze negatief werden getriggerd ? Of zijn ze eerder slachtoffer van een genetische voorbeschikking of lot ?
 
Aflevering 5 (op 1/11) gaat rond relaties. Hoe verloopt relatietherapie ? Welk effect heeft een (vecht)scheiding op (psychische gezondheid) van kinderen ? Welk effect heeft het overlijden van een kind op een relatie ? Hoe gaan mensen om met pesten op het werk ?
 
Aflevering 6 (op 8/11) heeft als thema 'psychologisering'. Iedereen kent tegenwoordig iemand die hulp zoekt bij een hulpverlener met een diploma die hiermee zijn brood verdient. Waarom kunnen ze niet terecht bij mantelzorgers en waarom hebben zoveel mensen die extra hulp nodig om toch nog in de huidige samenleving mee te kunnen ?  Hier komt ondermeer een volwassen man aan het woord die ontdekte dat hij autisme had nadat zijn zoon ook de diagnose had gekregen.
 
Meer info over de volledige reeks vind je op Canvas.
Op woensdag 5 oktober zal Annick Ruyts, presentatrice van ‘Té Gek’ ook te zien zijn in ‘De Laatste Show’ op Eén.
Met dank aan de Vlaamse Vereniging Autisme voor het autisme-aspect.