"Op Dottie word je aanvaard"

Foto bij artikel
“Mijn broer heeft een verstandelijke beperking en werd uitgelachen op Netlog en Facebook. Nu chat hij op Dottie.be met een meisje met een spraakgebrek. Zij aanvaardt ook dat hij moeizaam schrijft.” Sophie Lohier ziet geen graten in de socialenetwerksite die ze oprichtte voor mensen met een beperking of een aandoening. Dottie brengt lotgenoten bij elkaar. Of duwt die site ze net in een hokje?

“Yannick is 25 jaar, maar heeft het verstand van een puber. Op Netlog en Facebook legde hij daarom contact met meisjes van veertien jaar en werd daar zwaar op aangevallen. Andere Netlog-leden noemden hem ‘mongool’ of ‘achterlijke’. Aan mijn broer is ook niet te zien dat hij met een handicap kampt”, zegt Sophie. De verwijten isoleerden Yannick, hij voelde zich uitgesloten. “Zijn contacten waren al beperkt en nu vielen die ook nog weg. Hij werd er depressief van en daar wilde ik iets aan doen.”
 
Sophie Lohier deed dat ‘iets’ met succes. Ze richtte in februari Dottie op, een soort Facebook of Netlog dat voorbehouden is aan mensen met een beperking. De site telt vandaag al liefst 862 leden.
 
Gaat het nu beter met je broer?
 
Sophie Lohier: “Hij voelt zich contenter, hij heeft meer contacten en zit elke avond op de chat. Op Facebook en Netlog durfde hij niets te schrijven omdat hij niet wist hoe dat moest. Op Dottie heeft iedereen een beperking en is er dus veel begrip voor elkaar. De leden voelen zich veiliger, ze kunnen zichzelf zijn. Yannick heeft nu op Dottie een meisje ontmoet en die heeft er geen enkel probleem mee dat hij moeilijk communiceert.”
 
Mensen met een fysieke beperking hebben geen problemen om te communiceren. Wat is voor hen de meerwaarde om op Dottie in te schrijven? Zou het kunnen dat zij minder geneigd zijn om met mensen met een verstandelijke beperking te communiceren?
 
Sophie Lohier: “Het staat iedereen vrij om contact te houden met wie hij of zij dat wil, dus daar zie ik het probleem niet echt. Wel ben ik ervan overtuigd dat mensen met een fysieke beperking ook heel wat hebben aan Dottie. Ook zij voelen zich in onze samenleving vaak uitgesloten en zijn op zoek naar lotgenoten. Op Dottie kunnen ze die ondanks hun beperkte mobiliteit toch ontmoeten – virtueel dan. Ook mensen met een chronische ziekte zoals ms, cvs, fibromyalgie of kanker kunnen overigens op Dottie terecht.”
 
Geef je door een aparte site op te richten voor mensen met een beperking niet toe aan de uitsluiting die op de bekende socialenetwerksites bestaat? Plaats je mensen met een beperking niet opnieuw buiten de samenleving?
 
Sophie Lohier: “Je hebt daar wel een punt. Mensen met beperkingen moeten gelijkgesteld en aanvaard worden, daarmee ben ik het volledig eens. Maar zolang dat niet het geval is, wil ik hen iets aanbieden waarop ze zich welkom voelen. En uiteindelijk heeft iedereen de vrije keuze om erop in te schrijven. Niets belet hen trouwens om tegelijk ook op Facebook en Netlog actief te blijven. Weet je, ik kreeg onlangs een berichtje binnen van een vrouw met een stigmatiserend fysiek kenmerk in het aangezicht, die op Dottie nu toch een foto van zichzelf had durven plaatsen, wat ze op Facebook daarvoor nooit had gedurfd. Dat versterkt haar zelfvertrouwen. Op Dottie voelt iedereen zich aanvaard.”
 
Hoe weet je zeker dat al je leden een beperking hebben?
 
 Sophie Lohier: “Dat weet ik niet honderd procent zeker. Wel kan iemand pas lid worden als ik hun registratie heb goedgekeurd en de mensen zijn verplicht hun beperking te omschrijven. Ik controleer verder op naam en e-mailadres. Dat systeem is niet geheel waterdicht, maar de duidelijkste misbruiken haal je er zo toch snel uit. Zo was iemand zijn EMAIL ADRES ‘lickmylollypop’… Dan weet je wel hoe laat het is. Of iemand die beweerde het syndroom van Down te hebben, had duidelijk een foto van internet geplukt. Zoiets doorzie je dan wel.”
 
De site is betalend, aan 6 euro per maand. Facebook is geheel gratis.
 
Sophie Lohier: “Een profiel aanmaken is gratis ter kennismaking van de site. Vind je de site leuk, dan kan je overschakelen op een premiumprofiel, dat dan wel betalend is. Je kan dan contacten leggen met de andere leden. Ik worstel er wel mee dat Dottie betalend is, maar momenteel zie ik dit niet anders zitten. Ik ben dit op eigen initiatief begonnen en heb veel werkingskosten. Ik huur een bedrijfje in dat de site ontwerpt en onderhoudt en huur een server. Maar ik weet dat mensen met een beperking vaak niet veel middelen hebben. Ik zie ook meer registraties dan uiteindelijke inschrijvingen, dus misschien is de kostprijs toch een te hoge drempel? Het voordeel van met inschrijvingsgeld te werken, is dat je mensen met slechte bedoelingen toch al wat verder weghoudt. Die troosten zich de moeite niet om daarvoor te betalen, zou ik denken.”
 
Wat krijgen de leden voor dat geld? Welke functionaliteiten kent Dottie?
 
Sophie Lohier: “Je kan heel wat van de zaken die op de andere socialenetwerksites bestaan ook op Dottie terugvinden, zoals een gastenboek beheren, privéberichten sturen en ook met vrienden chatten. Er zit verder ook een filter op de meest voorkomende beledigende woorden die mensen met een handicap wel eens naar het hoofd geslingerd krijgen. En ikzelf controleer ook alles, behalve dan de privémails. Ook antwoord ik alle vragen persoonlijk, zelfs als die bij de frequently asked questions (faq’s) al ruim beantwoord staan. (lacht)”
 
Wat zijn je verdere plannen met Dottie?
 
Sophie Lohier: “Ik wil vanuit Dottie meer evenementen organiseren. Zo heb ik al een wandelzoektocht gedaan in Puyenbroeck en dat soort activiteiten wil ik uitbreiden. Daarnaast wil ik de website internationaal maken. Er zijn al een dertigtal Nederlanders ingeschreven, maar ik wil dit op termijn over heel Europa toepassen. Ik zal nog weten wat te doen…”
 
Hier vind je de website van Dottie
 

Datum van publicatie in medium: 
28 september 2011 om

Reacties

dottie

bedankt aan de personen die dottie hebben opgericht ik heb al veel vrienden gemaakt

Een paar bedenkingen bij Dottie

Heb me lid gemaakt van Dottie uit nieuwsgierigheid.

Mijn eerste bedenking is alvast de 'medische' invalshoek. Je moet een keuze maken uit een lijst medische beperkingen. De verleiding is groot om 'andere' te selecteren en 'normaal' te vermelden. Terwijl van mij gezegd wordt dat ik een meervoudige beperking (handicap) heb.

Verder geloof ik niet dat er minder stigmatisering is tussen mensen met een beperking onderling. Het tegendeel is soms waar. Denk maar aan hoe sommige mensen met een fysieke beperking staan tegenover mensen met autisme.

Het voornaamste voordeel en tegelijk nadeel dat ik zie in Dottie is dat het kleinschalig is en relatief gemakkelijk modereerbaar. Zo blijft het een 'onder ons' en blijft de sociale controle relatief groot.

Over het algemeen heb ik dus dezelfde bedenkingen als bij Facebook en de rits andere 'vriendschapsmedia'. Misbruik (mensen op zoek naar een vlugge wip of winst) en privacy (wie zegt mij dat gegevens over mijn handicap wel veilig zijn) blijven ook hier kritische issues.

En nog een laatste : hopelijk is Dottie goed beveiligd. Ik zie nergens een 'https' (beveiligde) verbinding. Een beetje informatica-nozem kan de site (en haar gegevens) aanbieden aan medische bedrijven.

Ik vind Dottie een knap

Ik vind Dottie een knap initiatief, maar ik vind alleen het ‘lidgeld’ te duur voor personen met een handicap, en zeker voor zij die met een minimum-uitkering moeten rondkomen.

Om deze reden heb ik mij niet verder verdiept in dit initiatief maar ik weet dat het ontzettend veel steun en lof krijgt van allerlei kanten. Wat ook màg natuurlijk, maar het lidmaatschap mocht iets democratischer.

Hello webmaster

Your website is very cool, i have bookmarked it.

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.