Als het leven zelf

Hasta La Vista
Uiteindelijk is het er nog eens van gekomen. Naar de film gegaan. Naar Hasta La Vista, op aanraden van een heleboel mensen. Voor de een een Vlaams drama. Voor de ander een roadmovie. Nog anderen vinden het een platvloerse komedie waarin met sukkelaars gelachen wordt. Wij zagen eerder een leuke film met humor & diepgang, kortom als het leven zelf.

Kortom ... niet onbesproken en iets dat de ronde doet. Als ik tickets reserveer, blijkt dat alvast ook uit de onlineverkoop. We gaan zelfs een dag later dan gepland, wegens uitverkochte zaal.

Het verhaal is alvast veelbelovend. Drie soul-mates met een handicap willen naar Spanje waar een bordeel is voor ‘mensen met speciale noden’. Ze willen voor het eerst in hun leven voelen hoe het is om de liefde te bedrijven.  ‘Seks voor iedereen’, dat spreekt meteen aan.

In het begin is het wat onwennig, in een andere wereld, die van de continue verzorging, stappen. Het zal wel een beeld zijn dat sommige mensen hebben van ‘gehandicapten’, die van het medische: verzorging, ziekenhuisbezoeken, hulpmiddelen, …  Onterecht natuurlijk.

Al snel komt de film terzake. Het gaat hier om het leven van drie mensen, drie vrienden, die naar een wijndegustatie gaan, die dromen van een reis naar Spanje. Toegegeven, het zijn ook drie ‘vetzakskes’ die soms behoorlijk cynisch over zichzelf bezig zijn. Mannelijke geesten kortom, zoals er veel zijn. Al sneuvelt zelfs dat cliché in de loop van de film, niets is wat het lijkt.

De drie vrienden laten zich niet tegenhouden door praktische bezwaren of angstige ouders. Ze gaan volledig voor hun droom : lichamelijke intimiteit ervaren.  Wat een recht is zoals een ander natuurlijk. Ze misleiden daarbij op briljante wijze de toch wat erg goedgelovige ouders. En steken zowaar een hele reis in elkaar. En ze blijven volledig zichzelf, evolueren in hun vriendschap met elkaar, en hoe ze omgaan met noodzakelijke afhankelijkheid van een verzorgende. Ook die (tweetalige) assistente, Claude, heeft een heel apart verhaal.

Hoe het verhaal uiteindelijk verloopt is op z’n minst verrassend. Hoe het eindigt komt dan weer op ons af als een ijskoude douche. Of toch niet helemaal, want de hele film hangt het als iets onvermijdelijks, nooit zeker wanneer het zal toeslaan.
 
Hasta La Vista is zonder twijfel een film die bij blijft maar tegelijk ook heel ontspannend is.
 
We hebben immers allemaal wel een droom, maar bij elk van ons staat iets in de weg. Dat is in zekere zin ook een handicap. Voor de een is dat een partner (man of vrouw) die ‘in de weg zit’. Voor anderen zijn dat angsten ‘dat het fout zal lopen’. Bij nog anderen een bedlegerige oude moeder of vader. Of kleine kinderen. Of een werkgever die weinig flexibel is.
 
Toch blijkt de handicap in deze film toch een ander effect. Vooreerst zijn er natuurlijk de bijkomende lasten & inspanningen die een 'erkende' handicap met zich meebrengt. Maar er is ook een enorme mentale weerbaarheid en creativiteit om met drempels om te gaan. Zowel Philip Lars als Jozef blijken ook positief ingestelde mensen die niet blijven jammeren. Mijn waardering voor de acteurs die zich - voor zover mijn ervaring - goed konden inleven in hun rol zonder het belachelijk of ongeloofwaardig te maken.
 
Hasta La Vista is op z'n minst ook een film die doet stilstaan. Zelf persoon met een handicap zijnde valt mij natuurlijk de rol van de ouders op. Mooi en realistisch neergezet trouwens. Hoe zij door (soms goed bedoelde) angst en bescherming, gecamoufleerd als (over) bezorgdheid, eigenlijk precies krijgen waar ze voor vrezen. Maar ook het recht op seksualiteitsbeleving en reizen, met aanpassingen zoals iedereen zelf kiest, valt mij op. Hopelijk is dit voor sommige mensen een eye-opener.

Toch is Hasta La Vista zeker geen tragisch 'problematische', sentimentele of ridiculiserende film. Het is goed mogelijk ervan te genieten als volledige 'buitenstaander'. Want het is vooral een film over, met en voor mensen zoals u en ik. Een aanrader.

Datum van publicatie in medium: 
12 september 2011 om
See video

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.