Wie is er niet boos op de NMBS?

Deze morgen op Radio 1: personen met een handicap + probleem = niet per se meelijwekkend. Het probleem is geen tragische pech, maar onrecht. De oplossing niet geld storten, maar een aanpassing van gebouwen en mentaliteit. De toon is niet zielig, maar krachtig, verontwaardigd, en een beetje boos. Meer van dat, graag!

Treinreizigers met een handicap die begeleiding nodig hebben, moeten die 24 uur op voorhand aanvragen. Iedere heen- en terugreis moeten ze dus een volledige dag op voorhand plannen. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) voerde zes maand geleden actie tegen deze discriminatie. Nu pas reageerde de NMBS: "Sorry, we kunnen er niets aan doen."
 
Dit wekte de interesse van De Ochtend, het vroegste nieuwsprogramma van de dag op Radio 1. Marjan Temmerman belde Jozef De Witte op, de directeur van het CGKR. Je kan het interview herbeluisteren.
 
Jozef De Witte kwam erg krachtig over. Hij bracht een discours over rechten, anti-discriminatiewetgeving, het VN-verdrag en het principe "op voet van gelijkheid". Hier is geen zieligheid aan de orde, maar verontwaardiging. Hij is niet bescheiden in zijn eisen. "Als stations, perrons en treinen integraal toegankelijk waren, dan was er geen begeleiding meer nodig en kon iedereen autonoom de trein nemen." Maar naast een aanpassing van de infrastructuur is er nood aan een mentalisteitswijziging. Mensen met een handicap gaan ook werken, zich ontspannen, familie bezoeken,... en hebben ook dat recht.
 
Op het einde klonk hij zelfs een beetje boos. Ze pikken het niet langer. Zijn verhaal gaat er denk ik wel vlotjes in. Want ja, wie is er nu niet boos op de NMBS?
 
Qua taalgebruik: zowel de presentatrice als de geïnterviewde hebben er geen probleem met de term 'personen met een handicap'. Ze hadden zelfs wat meer kunnen variëren, met 'mensen met een handicap'. Jozef De Witte vermeldt nog 'personen die gebruik maken van bijvoorbeeld een rolstoel' en een 'slechtziende persoon'. Enkel voor de titel van de webtekst wordt teruggegrepen naar het kortere 'gehandicapten'. 
 

Datum van publicatie in medium: 
13 juli 2011 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.