Thuis-personage voorbeeld van positieve beeldvorming

Op 8 april konden trouwe Thuis-kijkers kennis maken met Stijn, de broer van Jens. Stijn keert naar België terug in het kader van zijn doctoraatsonderzoek. Niets bijzonders? Toch wel. Stijn is een voorbeeld van positieve beeldvorming. Hij stapt moeilijk. Hierop wordt echter niet de nadruk gelegd. Stijn is een jongere onder de jongeren.

Het eerste beeld dat je van Stijn ziet, is dat hij te voorschijn komt uit een wachthokje op het perron van het station. Je ziet meteen dat hij een probleem heeft met zijn benen maar daar wordt niet op gefocust. Het is een gewone ontmoeting tussen twee broers die elkaar al een tijd niet gezien hebben.
 
De nadruk ligt vooral op de reden van zijn komst naar België. Hij zal meewerken aan een onderzoek aan de universiteit. Niet als onderzoeksobject, maar als onderzoeker. Het onderzoek kadert in de ruimtevaart. In eerste instantie wordt er gefocust op heel gewone dingen. De huisvesting aan de unief die nog niet geregeld is bijvoorbeeld. Er wordt ook vooral ingegaan op de karakterverschillen tussen de broers.
 
Toch wordt het thema ‘handicap’ niet geschuwd - zonder dat erop gefocust wordt. Zo gaat er bijvoorbeeld veel meer aandacht naar de manier waarop de vrienden van Jens met Stijn omgaan, dan naar de handicap zelf.  Katrien, die verpleegster is heeft de neiging Stijn te betuttelen. Waarop Stijn nogal kribbig reageert. Jens (broer van Stijn) kadert dit zeer goed. De reactie van Stijn wordt niet in de verf gezet, maar wel het overdreven verpleegster willen zijn van Katrien. Waardoor de focus verlegt wordt naar de visie op handicap van de samenleving.
 
Bij de confrontatie met Stijns handicap speel ook humor een belangrijke rol. Toch gaat de aandacht vooral naar het karakter van Stijn. Stijn is diegene die gaat voor zijn studies en goed weet wat hij wil. Jens daarentegen lummelt maar wat rond, weet niet wat hij wil.
 
Hopelijk blijft Stijn een hele tijd te zien in Thuis en wordt zijn personage verder uitgediept.

Datum van publicatie in medium: 
22 april 2011 om

Reacties

Actief personage / acteur met handicap

Fantastisch dat we nu in Thuis een personage met een handicap zien als actieve burger. Doctorandus in de ruimtevaart dan nog! The sky is the limit ;-)

Niet onbelangrijk ook dat de acteur ook echt een handicap heeft. Die keuze voor een ervaringsdeskundige heeft denk ik ook invloed op de uitwerking van het personage.

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.