Humo over de rolstoelguerrilla in My Left Foot

Deze zomer (23/08/09) toonde Vitaya de film My Left Foot. Het schijnt een heel sterke film te zijn; kan iemand dat bevestigen of ontkennen? Jammer genoeg zag ik pas achteraf de aankondiging in Humo. Zij interviewden hoofdrolspeler Daniel Day-Lewis. Benieuwd naar de film dus, maar het artikel in Humo is ook al hoogst opmerkelijk!

My Left Foot gaat over Christy Brown, een Ierse schrijver die een hersenverlamming opdeed en alles met zijn linkervoet leerde doen. Daniel Day-Lewis ging nogal ver om zich in de rol in te leven. Hij kwam elke dag in een rolstoel naar de set, liet zich met een lepel voeden door de technische ploeg en weigerde tot de laatste dag om ‘normaal’ te praten.
 
Day-Lewis over zijn personage: “In het echte leven was Christy Brown wellicht de allereerste rolstoelguerrillero. Hij gebruikte zijn haast demonische gevoel voor humor en zijn guiterij om de vooroordelen over mensen met een handicap onderuit te halen. Dát was zijn grootste frustratie: niet zijn verlamming, maar de houding van de buitenwereld tegenover mensen in zijn situatie.”
 
Die houding spreekt helaas ook door – wellicht onbewust en onbedoeld – in de woordkeuze van Humo. Wel leuk dat ze “Rolstoelguerrilla” eruit pikken als titel van het artikel. Maar verder luidt het: “de aan hersenverlamming lijdende, in zijn rolstoel gekluisterde Ierse schrijver…”. Ook de laatste vraag verraadt de nadruk op het meelijwekkende slachtofferschap. Het antwoord van Day-Lewis is echter bijzonder…
 
Humo: Hebt u veel geleden voor deze rol?
Day-Lewis: Ja, maar mijn ondanks inzet, mijn nobele bedoelingen en mijn begrip voor het onderwerp vraag ik me nog altijd af met welk recht ik die rol heb aangenomen: er zijn zoveel gehandicapte acteurs die Christy uitstekend hadden kunnen vertolken. Eigenlijk ben ik een dikke hypocriet.
 
(Citaten uit Humo 3598, p. 70. oorspronkelijk niet vet gemarkeerd)

Datum van publicatie in medium: 
23 augustus 2009 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.