Niet overbodig: een handboek voor mediamakers

Mensen met een handicap komen bedroevend weinig in de media, en meestal gaat het alleen over hun beperkingen. Wat het tv-journaal betreft, wordt dit feit nu bevestigd in het onderzoek 'Onzichtbare burgers'. Om er iets aan te doen, pakt Handiwatch uit met een handboek voor mediamakers.

Het documentatie-luik van deze website werd onlangs aangevuld met twee lezenswaardige artikels.

Mensen met een handicap zijn exteem ondervertegenwoordigd in de tv-journaals. En als we ze toch zien, gaat het steevast over hun beperking. Zelden of nooit komen ze bijvoorbeeld aan bod als deskundige, of als gewone Vlaming. Nog altijd worden ze ook opgevoerd in passieve rollen in plaats van als actieve burgers die zelf iets ondernemen. Dit alles ontdekten de onderzoekers van de KU Leuven, in opdracht van Gelijke Kansen. Klik op de titel om de samenvatting of het volledige onderzoek te lezen.

Wat kun je hier nu aan doen als je zelf voor de media werkt? Hoe kun je meer mensen met een handicap integreren in programma's of artikels? Waar vind je ze? Welke aanpak en welke verhalen slaan aan bij het publiek en kunnen je als mediamakers doen scoren? Handiwatch stelde een kort handboek samen vol concrete tips en good practices. Niet alleen voor tv-makers, maar voor redacteurs en journalisten van alle media!

Datum van publicatie in medium: 
11 januari 2011 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.