Rock 'n' Rolmodel

The Blockheads. Ian Dury vooraan met leren vest, zonnebril en wandelstok
O jee, dacht ik, dit wordt wel een erg wilde film, toen ik binnenkwam in een zaal vol mensen en luide muziek. Maar net als de rest van het festivalpubliek kwam ik vrolijk buiten, en diep onder de indruk. "Sex & drugs & Rock 'n' Roll" is een reis door het leven van Ian Dury, een 'kreupele' wildeman, slechte zanger en briljante performer. Een dichter, een klootzak en... een rolmodel?

"Sex & Drugs & Rock'n'Roll" (1978) was de eerste hit van Ian Dury en zijn band The Blockheads. Dit jaar, tien jaar na zijn dood door kanker, is het ook de titel van de film over zijn leven.
 
De film begint met flitsende beelden en luide muziek. We zien Ian Dury als wilde punk rock 'n' roll performer. Al vrij snel wordt op cabaret-achtige manier duidelijk dat hij als kind besmet raakte door polio en bijna het leven liet. Maar hij overleefde. Sindsdien loopt hij met behulp van een wandelstok en een beenbeugel.
 
Het duurt even voor we Ian Dury zien als 'cripple'. Zijn nieuwe 'been' is gearriveerd en blij als een kind trekt hij het aan, samen met zijn geliefde. Op de tonen van een liedje over liefde zijn deze beelden gemixt met scénes waarin ze samen de muren van hun flat schilderen en in bed liggen te vrijen. Geen jammerlijke en meelijwekkende gehandicapte dus.
 
Integendeel, hij gedraagt zich als een opvliegende en egoïstische klootzak tegen zijn bandleden, zijn vrouw en kinderen. De vraag kwam bij me op waarom. Heeft hij zijn handicap niet 'verwerkt'? Neen, hij gebruikt het nooit als excuus, lijkt niet te reageren uit wrok. Andere mensen lijken hem gewoon niet veel te kunnen schelen. Zijn vader leerde hem dat iedereen alleen staat in het leven.
 
Net nadat ik me de waarom-vraag stelde, keren we toch terug naar zijn trauma. Niet zozeer de ziekte of de handicap, maar de jaren in een instelling voor kinderen met een handicap waren moeilijk te verwerken. De opvoeder gedraagt zich als een hardvochtige opzichter. De kleine Ian ondergaat psychisch geweld van hem en de andere kinderen.
 
De opvoeder geeft hem bijtend de raad op zijn kreupelheid te aanvaarden. Maar hij komt in opstand. Niet tegen zijn handicap, maar tegen de opzichter.
 
*** Lees niet verder als je de film nog wil zien ***
 
Een nieuwe bezoek aan de instelling van de volwassen Ian zorgt voor een kantelmoment. Ian is blij te horen dat de 'opzichter' zelfmoord heeft gepleegd. Hij ontmoet de nieuwe opvoedster, een lieve vrouw, en ook een ambassadeur van de Verenigde Naties. Die heeft het over participatie en gelijkheid, en wil dat Ian Dury een rolmodel wordt in 1981, het jaar van de Persoon met een Handicap. Hij zou opnieuw een hit moeten hebben of zo...
 
In zijn persoonlijk leven begint hij nu verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden op te nemen. Hij zegt tegen verschillende mensen dat hij zich schaamt voor zijn gedrag tegenover hen.
 
Voor het VN-jaar van de Persoon met een Handicap maakt hij het nummer "Spasticus Autisticus". Het lied wordt van de radio geband, omdat sommige mensen er aanstoot aan nemen. Heeft men de verwijzing niet begrepen naar Spartacus en de slavenopstand, of juist wel? Ian Dury zag de film van Stanley Kubrick en gebruikte fragmenten in zijn concerten. Als de Romeinse gladiotoren vragen wie Spartacus is, zegt de één na de andere slaaf: "I'm Spartacus."
 
Aan de VN-ambassadeur zegt Ian: "Mensen als ik willen geen medeleven, we willen respect!" Hij laat zich voor niemands karretje spannen, ook niet voor de VN. Hij heeft nooit in de norm gepast en kiest ervoor om een non-conformistisch rebel te worden. Dus toch een rolmodel..?
 

Datum van publicatie in medium: 
15 oktober 2010 om

Reacties

Spasticus Autisticus (Lyrics)

Hirt kan je de song beluisteren op YouTube mét tekst!
http://www.youtube.com/watch?v=6Es3NGATZZs&feature=BF&list=FL5J6IUzAV814...

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.