Personen met een handicap aan het werk !

In een reeks van negen filmpjes maakte de zakenzender Kanaal Z vorig jaar een overzicht van de werking van het ESF (Europees Sociaal Fonds). Er kwam ook een dove persoon aan bod. Een mooi professioneel gemaakte film maar toch willen we enkele kritische noten toevoegen.

Vorig jaar (2009) maakte Kanaal Z (een zakenzender, verbonden aan de Roularta-groep, die onder andere Knack en Trends uitgeeft) een reeks van negen filmpjes over de werking van het Europees Sociaal Fonds (ESF) in Vlaanderen. Je kan er zien hoe Christophe Taveirne als dove aan de slag kon in Kunstencentrum Vooruit.
 
Job & Co zet een begeleiding op om Christophe te ondersteunen bij het vinden en houden van zijn job. Hij werkt nu als medewerker in het personeelsrestaurant van de Vooruit (Kunstencentrum) in Gent. Het is natuurlijk positief dat Christophe kan gaan werken, in een gewone job. Dat is positief voor hem en de samenleving. En dat dit nog altijd géén evidentie is (het geeft de nodige stress en communicatieproblemen voor Christophe).
 
Toch zijn er kritische bemerkingen te maken. Uit het filmpje komt iets te nadrukkelijk naar voor dat Job & Co onmisbaar is in dit traject. Er zullen zeker situaties zijn dat ondersteuning (of jobcoaching) nodig is. Maar we vragen ons af of dit altijd nodig is. Ondersteuning is een zeer rekbaar begrip en hier lijkt het alsof je géén job kan vinden als persoon met een beperking zonder begeleiding. Naast de professionele begeleiding van dienstverleners zoals Job & Co ( www.jobenco.be ) zijn er ook nog anderen, je sociaal netwerk, je eigen capaciteiten, enzovoort die bepalen welke weg je kan gaan om een job te vinden.
 
We denken dat het versterken van de mogelijkheden (empoweren) van personen met een beperking de eerste opdracht moet zijn voor de professionele dienstverleners. Dat vinden we in dit filmpje helemaal niet terug. En de nuancering dat het om een heel heterogene groep gaat, die niet allemaal dezelfde begeleiding nodig hebben verdwijnt ook uit het zicht.
 
Er staan nog acht andere filmpjes in de rij. Dus veel kijkplezier en commentaar zeker welkom.

//

//

Datum van publicatie in medium: 
23 augustus 2010 om

Reacties

De kloof tussen filmpje en praktijk

Een esthetisch geslaagde publi-reportage, meebetaald door mijn belastingsgeld, daar niet van. Maar dit is toch verre van representatief. Soms zelfs wat aan de rand van beledigend.

Om te beginnen kan je moeilijk een goed beeld krijgen van hoe iemand werkt na slechts 1 jaar ergens te werken. Mensen die met een beperking aan de slag geraken, worden gemiddeld na 2 jaar ontslagen. Zelf zou ik eerder iemand filmen die 5 of meer jaar ergens werkt én waarvan de collega's voor de camera positief over hem zijn.

En zoals je schrijft, Jos, is de rol & steun van de omgeving (partner, vriendenkring, ouders) hier zelfs totaal 'vergeten'. En die blijkt in de praktijk (alweer) veel belangrijker voor een geslaagde langdurige job.

We zullen de zoektocht naar een 'authentiek' filmpje nog wat verder zetten, denk ik. Want dit is wat magertjes. Zeker het humoristisch gehalte van de man met de paarse lippen. Beam me up, Handiwatch !

test eens die filmpjes

Jobcentrum heeft 14 getuigenissen van personen met arbeidshandicap en bedrijven op Youtube gezet.

www.youtube.com/jobcentrum

graag reacties !

Heel veel bewondering voor

Heel veel bewondering voor deze mensen!

Mvg
Lotte van Barbie games

gbnfbafetjglsjdsPlonehn

levitra (vardenafil) https://vardenafilaxrg.com/ - how long does vardenafil last vardenafil hcl 20mg tab vs viagra vardenafil warnings vardenafil 20 mg

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.