Telefacts - "Mirakelmama's"

Datum van de activiteit: 
5 augustus 2010 om 22:00 - om 22:50
Zender of locatie: 
vtm

Heidi en Kris, twee mensen met een mentale beperking, leren elkaar vijf jaar geleden kennen in de beschutte werkplaats in Asse. Het koppeltje trouwt en wil kinderen. Acht weken geleden wordt Noa geboren. Voor Rosa, de moeder van Heidi, is het een mirakel: “Ik had me er bij neer gelegd dat ik nooit grootmoeder zou worden.” Rosa heeft ooit overwogen om haar dochter te laten steriliseren maar is nu blij dat ze dat nooit gedaan heeft. Rosa: “Mijn dochter kan zich niet goed uitdrukken maar ik ken haar en zie dat ze dolgelukkig is met Noa.” Ondanks de mentale beperking van haar ouders groeit Noa op als een normaal kind.
Ook Marleen en Regi zijn mensen met een mentale beperking. Beiden volgden het bijzonder onderwijs maar kunnen niet lezen of schrijven. Toen Marleen en Regi met elkaar een relatie begonnen, drong hun omgeving aan op sterilisatie. Maar het koppel weigerde. Regi: “Ik droomde van twee blonde meisjes, mijn wens is uitgekomen.” Regi en Marleen krijgen steun van de dienst begeleid wonen en het OCMW bij de opvoeding van hun dochtertjes Femke en Imke. Nu heeft Marleen zich wel laten steriliseren omdat ze de zorg voor een derde kind niet zou aankunnen.
Deskundigen menen dat mensen met een IQ lager dan 50 geen kinderen kunnen opvoeden. Vanaf een IQ van 70 is het mogelijk, mits begeleiding. Maar misschien belangrijker dan het IQ is de liefde die de ouders voelen voor hun kind.