Lezing 'Kunstbeleving door blinde en slechtziende personen'

Datum van de activiteit: 
25 juli 2010 om 11:00 - om 12:30
Zender of locatie: 
Sint-Niklaas
Plaats van de activiteit of zender: 
Salons voor Schone Kunsten, Stationstraat 85, Sint-Niklaas

Ziende kunstliefhebbers die graag willen ervaren hoe blinde en slechtziende personen naar kunst kijken, staan voor een boeiende uitdaging… De meeste mensen zijn het immers niet gewend om heel bewust waar te nemen met de andere zintuigen.
Door het aanraken van dingen, kunnen we bi...jvoorbeeld tot héél andere gewaarwordingen KOMEN dan door ernaar te kijken. Iets kan ruw en koud zijn, het kan glad zijn of hobbelig, het kan gestyleerd zijn of juist heel abstract. Een sculptuur kan vorm en betekenis krijgen doordat we met onze vingertoppen langs de lijnen gaan of door eraan te ruiken.
Tijdens deze lezing kom je te weten hoe een blinde kunstenaar op een creatieve manier zijn werken tot stand laat komen. Verder willen blinde en slechtziende kunstliefhebbers ziende personen tonen hoe je van schoonheid kan genieten zonder te ‘zien’. We maken op interactieve wijze kennis met de wereld van de zintuigen. Door het belang te ervaren van de ruimtelijke en tastende waarneming, kan je de beperking smaakvol overstijgen.