De stem van 650 miljoen

Affiche van de film 650 million times one
De nieuwe Nederlandse film ‘The voice of 650 million times one’ belicht handicap over de grenzen heen. De première was op 15 juni. In afwachting van de vertoningen in ons land kun je hier alvast een recensie lezen.

Dinsdag 15 Juni waren de medewerkers van Platform Handicap en Ontwikkelingsamenwerking (PHOS) onderweg naar Utrecht voor de première van de nieuwste film van Marijn Poels, ‘The voice of 650 million times one’. Om vier uur werden we hartelijk ontvangen in het Louis Hartlooper complex.  Al snel was de ruimte gevuld met interessante mensen uit het vak en andere geïnteresseerden. Een goed bezochte première voor een onderwerp dat vaak vergeten wordt.
 
Rond half vijf werd de filmzaal in het Louis Hartlooper complex geopend. Na een woordje van enkele genodigden zoals Marijke Wijnroks, HIV/AIDS ambassadeur van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Directeur van VSO en natuurlijk Marijn Poels de filmmaker zelf, werd de film gestart.
 
Het licht werd gedoofd en het ontroerende verhaal begon. Mooie beelden uit Kenia en Vietnam kwamen voorbij, vergezeld door harde verhalen uit de dagelijkse realiteit die personen met een handicap in het zuiden ervaren. Het culturele en maatschappelijke stigma dat rust op deze mensen maakt ze kwetsbaar en bemoeilijkt hun participatie.
 
De aangrijpende documentaire laat de stem horen van enkele personen met een handicap in ontwikkelingslanden en toont de moeilijkheden die ze ondervinden. Ondanks alle problemen en obstakels die ze tegenkomen, hebben ze één ding gemeen: ze laten zich niet op hun kop zitten en vechten voor hun bestaan en rechten. 
 
De vertoning werd afgesloten met een  heerlijk buffet en de indrukken van de film werden rijk gedeeld. Mary Muthoni Rop, één van de hoofdpersonages van de documentaire, sprak na de film indrukkenwekkende en inspirerende woorden. Zij vertelde dat ze drie soorten discriminatie ervaart. Als vrouw, als persoon met een handicap en als een persoon met HIV. Een sterke vrouw met een aanstekelijke kijk op het leven, die hoop geeft voor vele mensen in het zuiden die zich in gelijksoortige situaties bevinden. Een integere en ontroerende film die toont hoe belangrijk het is en blijft om te vechten voor rechten en een menswaardig bestaan.
 
Op een vraag uit het publiek over wat de omgeving kan doen om te helpen antwoordde Mary: Het is een club waar je zelf op elk moment lid van kan worden. Je weet niet wat er morgen gebeurt. Het kan u ook overkomen!

Datum van publicatie in medium: 
15 juni 2010 om

Reacties

65O miljoen !

Ik had het eerst nog niet door, maar we zijn inderdaad met 650 miljoen personen met een beperking op deze aardbol ... (zoals Urbanus het zou zeggen) een pakske volk hé, als die nu allemaal samen eens ... ik ga eerst naar de film kijken, want de bespreking heeft mijn aandacht getrokken !

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.