Museum Dr. Guislain - permanente collectie

Datum van de activiteit: 
1 januari 1986 om 9:00 - 1 juni 2010 om 17:00
Zender of locatie: 
Gent
Plaats van de activiteit of zender: 
Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent

Een groot gebrek aan toegankelijkheid van kennis en informatie omtrent de geestesziekenzorg en de psychiatrie, was in 1986 de belangrijkste reden om een museum over de geschiedenis van de psychiatrie te starten. De permanente collectie bevat drie luiken: de geschiedenis van de psychiatrie, de fotocollectie en de collectie outsiderkunst.
 
De permanente collectie van het Museum Dr. Guislain bevat drie luiken.
* Een eerste luik is de geschiedenis van de psychiatrie. Hoe men in primitieve culturen waanzin aan de invloed van een boze geest toeschreef en in de Middeleeuwen de duivel uitdreef en heksen verbrandde en hoe de psychiatrie zich in de negentiende en de twintigste eeuw als wetenschap ontwikkelde, wordt in de permanente collectie rijkelijk geïllustreerd én beschreven.
* Het tweede luik is de fotocollectie. Fotos vanaf 1860 tot nu over het leven in de psychiatrie, om die geschiedenis en de veranderingen te illustreren. Maar ook en vooral: fotos om de beeldvorming over geesteszieken en mensen met een handicap te illustreren en stereotiepen te doorprikken.
* Ten derde is er de collectie outsiderkunst. Deze evolueerde van een bescheiden collectie met werk van mensen met een psychische problematiek naar een zeer uitgebreide collectie outsiderkunst. Dit ruimere begrip omvat het werk van kunstenaars die elk op een andere manier met kunst bezig zijn.
 
Wanneer
di, woe, do, vrij van 09:00 tot 17:00 za en zo van 13:00 tot 17:00 (ma gesloten)
Contact
tel : +32 9 2163595 fax : +32 9 2163535 mail : info@museumdrguislain.be
Website: http://www.museumdrguislain.be/nl/index.html