Nog even geduld...

Het Laatste Nieuws meldt verheugd dat doofheid binnen de 10 jaar 'genezen' kan worden. Wat meer kritisch onderzoek was echter welkom geweest.

Amerikaanse wetenschappers zeggen dat ze doofheid binnen de 10 jaar kunnen genezen met stamcellen. Voor het eerst hebben ze stamcellen kunnen omvormen tot haarcellen. Als je nu duizenden van die oorhaartjes zou inplanten bij doven en slechthorenden... Het Laatste Nieuws heeft Vlaamse experts gevonden die dit ook veelbelovend vinden.
 
Wel, ik heb zelf diabetes en ik hoor eigenlijk al 15 jaar niks anders dan: binnen 10 jaar kunnen we diabetes genezen, binnen 10 jaar kunnen we diabetes genezen, binnen … En via hetzelfde systeem: via stamcellen!
 
Wat betreft diabetes is het inderdaad al bewezen én uitgevoerd – in België bovendien, dat een pionierssituatie heeft op dit gebied – maar uiteraard liggen de stamcellen niet voor het rapen en is het ten eerste ontzettend duur en ten tweede zéér beperkt toegepast waarbij zeer jonge kinderen voorrang hebben, wat ook begrijpelijk is.
 
Het vreemde aan de hele zaak is dat mijn vader zo’n kleine 30 jaar voor mij ook diabetes gekregen heeft, en dat hij z’n hele leven hetzelfde verhaal heeft gehoord: binnen 10 jaar kunnen we dat genezen, binnen 10 jaar is er geen sprake meer van diabetes, …. .
 
Wat betreft de mediatisering hieromtrent heb ik slechts te melden dat het ongelooflijk fantastisch is om zo’n nieuws te melden, maar dat men eigenlijk toch niet echt gaat rondhoren of dit systeem al voor andere doelen werd gebruikt en hoe dit nu juist werkt.
 
Dus ja, doofheid zal nu binnen hetzelfde stramien als diabetes komen: binnen 10 jaar, binnen 10 jaar, ….

Datum van publicatie in medium: 
15 mei 2010 om

Reacties

Medisch model

door Ben - 26/5/2010

Het medisch model blijft populair. Een functiebeperking is een spijtige fout van de natuur. Mensen - dokters - moeten dit proberen rechtzetten, genezen, minimaliseren, normaliseren. Anders kan de "patiënt" niet gelukkig worden.

Natuurlijk is het voor sommigen supernieuws als hun beperking "genezen" kan worden. Anderen zouden echter hun schouders ophalen, omdat ze hun handicap koesteren als een deel van hun identiteit. Het heeft hen gevormd tot wie ze zijn.

In verhouding is er veel minder aandacht voor deze tweede visie of deze groep mensen...

Integendeel, dit soort artikels lijkt hen te willen zeggen: blijf hoopvol, misschien kun je ooit normaal en dus gelukkig worden. In plaats van: wees trots, want de Dovengemeenschap heeft een rijke cultuur en een prachtige taal.

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.