De kleren van de keizer

Enkele kranten berichtten onlangs over de koninklijke gelukwensen bij gouden bruiloften. De brief van het koningshuis is heel ouderwets geschreven. Dit werd pas duidelijk toen een tolk Vlaamse Gebarentaal hem niet kon vertalen. Over de meerwaarde - en de humor - van een ander perspectief.

Wie zijn gouden bruiloft viert, krijgt een brief met gelukwensen van het koningshuis. Onlangs was er zo'n feest voor een doof echtpaar en zat ook de zaal vol dove mensen. Toen de schepen de koninklijke brief voorlas, schoot de hele zaal in de lach. De tolk Vlaamse Gebarentaal gebaarde namelijk: "Ik weet niet wie die brief geschreven heeft, maar hij is totaal onvertaalbaar."
 
Het waren burgemeesters en schepenen uit de Vlaamse rand die dit probleem meldden. Lezers van Het Laatste Nieuws reageerden even verontwaardigd als de brugemeesters. Ze gaven volop kritiek op het koningshuis, dat  hoofdzakelijk Franstalig is. In het Frans is het Frans zijn lange en moeilijke zinnen niet zo raar, en dat is nu ook al een argument in de communautaire discussie.
 
Men kan zich dus afvragen of de dovengemeenschap en de Vlaamse Gebarentaal hier niet misbruikt worden voor Vlaams-nationalistische doeleinden. In ieder geval is de actie van de burgemeesters en schepenen geslaagd.
 
Eigenlijk gaat het om een banaal feit. Maar plots krijgt dit non-event nieuwswaarde, omdat het belicht wordt vanuit een exotisch perspectief. Het probleem van de onbegrijpelijke brief bleef lang onopgemerkt, tot mensen met een ander gezichtspunt ermee te maken kregen. Mensen met een zogenaamde beperking, bijvoorbeeld.
 
Dit soort artikels doen de lezer ook altijd een beetje glimlachen. Het grappige zit hem hierin: iets wat men altijd normaal heeft gevonden - meer nog: iets wat altijd plechtig en serieus was, wordt plots compleet belachelijk. Zoals in het verhaal van de kleren van de keizer. Pas toen een kind luidop durfde zeggen dat de keizer daar in zijn blootje stond, zagen ook andere mensen dit in en lachtten ze hem heel hard uit...

Datum van publicatie in medium: 
30 april 2010 om

Reacties

hihi

Hilarisch :-)

Je hebt een ander perspectief nodig, voor je zoiets beseft..

het andere perspectief ...

Beste Daphné,

je hebt honderd procent gelijk, het andere perspectief is hier van groot belang, waarom gebruiken ze de ervaringen van personen met een handicap niet meer om te "testen" of zaken kloppen of niet ?

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.