Dranouter Bad

Foto: zingen in het Swingpaleis op Dranouter
Donderdag 22/04 vond in De Panne voor de eerste keer Dranouter Bad plaats. Dit festival voor mensen met een handicap was de voorloper van Dranouter aan Zee. Voorlopig berichtten enkel De Standaard en de lokale TV hierover. Een korte analyse.

Aankondiging
 
In de aanloop naar het festival merken we twee verschillende artikels op in De Standaard. "De Panne maakt zich op voor Dranouter Bad en Dranouter aan Zee" gaat gek genoeg alleen over Dranouter aan Zee. Aan Dranouter Bad, het 'belevingsfestival' voor mensen met een beperking, is een apart artikel gewijd. Dit artikel benadrukt ook nog eens dat het 'geen gewoon festival' is.
 
Dit komt op zich wel overeen met het festivalconcept. Beide festivals hebben een eigen website en een eigen format. De vraag in hoeverre dit inclusief is, werpt zich op. Op de website van Dranouter Bad lezen we dat zelfs toegankelijke festivals voor sommigen toch een te hoge drempel hebben. Een apart festival heeft dus zijn voordelen én kan voor sommigen een opstapje zijn naar een 'gewoon' festival.
 
Reportage achteraf
 
Dranouter Bad richt zich naar mensen met een (verstandelijke) beperking, maar in hun communicatie willen ze "niet in categorieën gaan opdelen." In feite is iedereen welkom en men koos bewust voor een naam zonder verwijzing naar handicap. Toch opent de Standaard reportage met de beschrijving "Dranouter aan Zee for Specials".
 
Redacteur Eline Mayens brengt meteen de sfeer in het artikel met een citaat van een 'enthousiaste West-Vlaming'. Vervolgens wordt een resem deskundigen aan het woord gelaten: de organisatoren (logisch), maar ook een begeleider en een jongere die een cabine ontwierp vol piepschuimbolletjes. "Dat geeft een leuk gevoel op de huis en deze mensen hebben dat 'deugddoende' echt nodig," zegt die. Een typevoorbeeld van hoe het niet moet: één of andere snotaap (of deskundige, opvoeder, whatever) weet wat mensen met een handicap willen...
 
Gelukkig wisselt de reportage op dit punt van standpunt. Eindelijk komen nog een paar mensen met een handicap zelf aan het woord. De piepschuimcabine vinden ze een bron van leedvermaak voor de slachtoffers, maar velen denken er zelf niet aan om erin te kruipen. Hetzelfde stramien zien we bij de snoezeltentjes. Bedenkers en organisatoren leggen dit fantastische concept uit, maar als ludieke afsluiter laat de journaliste een bezoeker aan het woord: "Is dat hier een spookkot?"
 
Eline Mayens heeft duidelijk veel mensen gesproken. "Negen op de tien aangesproken bezoekers vonden de 'sfeer en ambiance' het leukste aan het evenement." Ja, het was een belevingsfestival. En wat de muziek betreft, kwam iedereen voor Laura Lynn en MilcInc.
 
Maar wat mij vooral opviel, was het grote aantal mensen dat 's morgens ook al enthousiast stond te dansen op echte folk zoals van Follia, of in de ban was van de dames van Katzenjammer. Mooi om zien ook hoe relaxed Flip Kowlier tussen zijn liedjes bijna stand-up comedy bracht. Als krantenlezer verwacht ik bij een festivalrecensie toch iets meer aandacht voor de concerten...
 

Datum van publicatie in medium: 
23 april 2010 om
See video

Reacties

Op TV

Lag het aan de val van de regering dat enkel de lokale tv geïnteresseerd was? Focus-WTV spreekt van "2000 muziekliefhebbers" in hun kop. Of: hoe je festivalgangers met een beperking ook kunt noemen :-)

Maar wat vinden jullie van de reportage in hun nieuws?

Apartheid troef

Van inclusie is hier geen sprake...

Had die medewerkers doorverwezen naar Intro om gewone festivals te bevolken met helpende handen en had je bezoekers - en vooral hun opvoeders - aangemoedigd om naar gewone festivals mee te gaan... dat zou inclusie geweest zijn...

Ik ben totaal geen fan. Zelfs als 'gehandicapte' had ik geen zin om daar naartoe te gaan om me te gaan vereenzelvigen met 'de gehandicapten'...

Inclusie wordt al verzwegen...

In het artikel in het nieuwsblad komt het woord inclusie al niet meer voor... Jammergenoeg terecht vind ik...

En zo schoot het evenement zijn doel voorbij?

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.