Het koppel Klein

Niets is zoals het lijkt op 't eerste gezicht. Dat valt ook op tijdens de eerste aflevering van The Little Couple, een Amerikaanse reality-serie op Vitaya. 'Een serie over een koppel dat kleiner is dan de normale mens' volgens de programma-makers. Met interesse, enigszins verbazing en een tikkeltje irritatie af en toe keek ik naar de eerste aflevering.

Bill Klein en Jen Arnold zijn twee Amerikaanse jonggehuwden die elkaar online leren kennen, verliefd worden, trouwen en verhuizen naar een huis in New York. Bill heeft een bedrijf in New York. Jen is specialist-geneesheer en krijgt een aanbieding van het Texas Kinderziekenhuis in Houston.
 
Al bij al hebben ze een vrij doorsnee leven. Het enige wat hen onderscheidt is hun lengte. Bill & Jen zijn een meter hoog. Wat voor bepaalde praktische lasten, risico's en kwetsende opmerkingen zorgt.
 
Zo is auto rijden niet evident, maar blijkt de rit minder risicovol dan in een ondergrondse parkeergarage naar de uitgang te wandelen zonder omver gereden te worden. Ook koken wordt best griezelig als de knoppen anders staan. Vandaar dat het koppel besluit een aangepaste woning te bouwen. Ondermeer met een bruikbare lift, tafels die op gepaste hoogte staan en schakelaars binnen handbereik. Hoewel ze al snel merken dat dit handenvol geld kost.
 
Het echte heikele punt blijft zoals bij veel mensen met een handicap natuurlijk het gesprek met hun familie over de kinderwens. De serie maakt alvast duideljk dat vlot rondkomen, goed zelfredzaam, opgeleid en empathisch zijn de angst van de omgeving er niet op vermindert. Vooral de overdracht van bepaald genetisch materiaal blijkt hier het probleem.
 
Wat vooral opvalt in deze serie is de aandacht voor het medisch aspect. Zo volgen we Bill bij zijn heupoperatie van A tot Z. Tussenin wordt ook ruim ingegaan op de medische aspecten van dwerggroei, waarbij de relevantie mij enigszins ontgaat.
 
Niettemin inspireert het grootste deel van de serie misschien andere mensen, met of zonder kleine(re) gestalte, tot een leven met meer voldoening. Zoals Jen het zegt: 'wij hebben onze grenzen, maar iedereen heeft grenzen'.  Zolang de inspanningen maar gezien en gewaardeerd worden, denk ik dan. Zolang iedereen mag kiezen z'n leven op zijn eigen manier in te vullen.
 
Het verhaal over dit koppel met een kleine gestalte is vanaf 26 maart elke vrijdag te volgen op Vitaya, om 20u35. Een kijkverslag is te volgen op Zeegroen. Meer informatie over mensen met een kleine gestalte is ondermeer te vinden op de site van Kort maar Krachtig
 
 

Datum van publicatie in medium: 
28 maart 2010 om
See video

Reacties

ik zag een deel

en vond het wel ok :-)

Alleen al het feit dat het zo vanzelfsprekend was dat ook kleine mensen of mensen met een beperking ook studeren, dokter kunnen worden, auto rijden, trouwen, kindjes willen, overbezorgde mama's hebben :-) héél mooi en normaal voorgesteld :-)

Dit gaat ergens over!

Ik zag onlangs een latere aflevering van deze reeks en dacht: amai, in de VS maken ze ook goéde televisie! Het medische aspect werd totaal niet meer in de verf gezet.

Deze episode stond in het teken van veiligheid. Na een inbraakpoging in hun flatgebouw, installeerde het koppel een paar extra sloten. Daarna verkenden beide partners elk een aparte piste om hun veiligheid te vergroten.

De man ging naar een schietclub en kreeg veel zin om een vuurwapen in huis te halen. De vrouw was hier tegen gekant, omdat die wapens dodelijk zijn, in veel gevallen ook voor de eigenaar zelf.

Ha, dacht ik, dit gaat ergens over. Ik bedoel: het gaat over iets wat iedereen aanbelangt, wat iedereen kan interesseren. De handicap komt alleen aan bod als het relevant is.

Zo volgt de vrouw een cursus zelfverdediging. Met haar kleine gestalte heeft ze zowel voor- als nadelen. De cursus was voor haar enorm leerrijk, o.a. omdat die op maat was van de diverse deelnemers.

In deze aflevering was de handicap dus niet (meer) de focus, maar eerder een extra, bijna toevallig perspectief. Alsof de programmamakers dachten: we maken eens een serie waarin we niet vertrekken vanuit de norm, maar vanuit echte mensen.

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.