Dottie, een datingsite voor mensen met een beperking, wordt 3 Jaar

Vrijdag was het Valentijn, de dag van de geliefden. Toeval of niet, 3 jaar geleden werd Dottie opgericht. Naar aanleiding van deze verjaardag en de deelname van Dottie aan het programma 'Ik wil ook een lief' op VIER, interviewde Herman Hillen voor Handiwatch Sophie Lohair, oprichtster van Dottie.

Wie is Dottie?
Dottie is een sociale netwerksite enkel voor mensen met een beperking. Ze kunnen er in kontact komen met lotgenoten, nieuwe vrienden maken en soms ook wel de liefde tegenkomen. Dottie is opgericht door Sophie, die een broer heeft met een verstandelijke beperking. Op andere sites is het vaak moeilijk om contacten te leggen. Zo is het idee ontstaan. Met veel liefde en motivatie runt Sophie nog steeds Dottie ... alleen en na haar werkuren. Dottie is voor Sophie zowat een hobby geworden, waar haar hart en ziel in ligt
 
Hoelang bestaan jullie al?
In februari 2014: 3 jaar.
 
Wat is de doelstelling van Dottie?
De doelstelling van Dottie is: mensen met een beperking de kans geven om in contact te komen met andere mensen, op een nieuwe manier: het internet. Iedereen evolueert en op deze manier is de kans ook groter om lotgenoten te vinden! Het internet bestaat wel al jaren,  maar een site zoals Dottie, voor dit bepaald doelpubliek was er nog niet. Daarom wou Dottie ook voor hen iets oprichten. Het organiseren van evenementen zodat leden mekaar ook in levende lijve kunnen ontmoeten, hoort erbij.
 
Kunnen mensen met een handicap dan niet terecht op een gewone datingsite?
Natuurlijk wel, iedereen is vrij om te doen wat hij wil. Mensen met een beperking kunnen uiteraard terecht op een gewone datingsite, maar ze zullen ook wel merken dat het er niet makkelijker op wordt als ze op hun profiel schrijven dat ze een beperking hebben. Als ze de beperking niet vermelden, wordt het achteraf heel moeilijk om dat te zeggen. De drempel bij Dottie ligt lager. Je moet je al geen zorgen maken dat  je een beperking hebt, want iedereen heeft er een. Iedereen kan zichzelf zijn. Dat maakt het verschil tussen Dottie en andere datingsites.
 
Zijn ook mensen zonder handicap welkom op Dottie?
Dottie is enkel voor mensen met een beperking die in contact willen komen met andere mensen met een beperking.  Het is een gevoelige kwestie om al dan niet mensen zonder een beperking toe te laten. Dottie wil zeker niet mensen met een beperking apart steken. We willen juist een plek creëren voor zij die zich niet thuis voelen op sites waar het moeilijk is contacten te leggen omwille van een  beperking.
 
Merk je dat de mensen die zich inschrijven op Dottie een specifiek profiel hebben?
Neen, het zijn allemaal gewone profielen maar dan met een beperking.
 
Heb je leuke anekdotes?
Anekdotes niet echt, maar ik heb al wel van verschillende leden te  horen gekregen dat ze mekaar hebben gevonden door Dottie, of dat ze dankzij Dottie vrienden hebben gemaakt, en dat maakt me dan wel blij.
 
Wat was je rol bij het programma "Ik wil ook een lief" op VIER?
Mijn betrokkenheid bij "ik wil ook een lief", was het vinden van kandidaten en mensen die met de kandidaten op date wilden gaan.
 
 Er zijn kijkers die gemengde gevoelens hebben bij het kijken naar "Ik wil ook een lief"
Waarom gemengde gevoelens? Het is toch een mooi en eerlijk programma?  Ik heb nochtans heel veel goeie reacties gekregen. Heel veel leden van Dottie willen zelfs meedoen als er een tweede seizoen komt.
 
Hoe zijn de mensen van Kanakna bij jou terechtgekomen?
Via relatiebureaus, die hen telkens doorverwezen naar Dottie. Kanakna heeft Dottie gegoogled en dan contact opgenomen met mij.
 
In het programma zien we dat mensen met een handicap overwegend contact zoeken met andere personen met een handicap. Is dit toeval?
Ik denk in relaties, of je nu een beperking hebt of niet, dat je altijd op zoek bent naar iemand waarbij je je goed kunt voelen, jezelf kunt zijn en begrepen wordt. Volgens mij heeft het niets met toeval te maken. Dat mensen met een beperking ook iemand zoeken met een beperking, heeft  er gewoon mee te maken dat ze zich bij lotgenoten begrepen voelen en misschien ook gewoon het best voelen.
 
Werkten ook andere datingsites mee aan het programma?
Een keer hebben ze iemand gevonden via handicap dating, een Nederlandse website, die site hebben ze dan ook een keer vermeld.
 
Werden de deelnemers aan het programma ondersteund/gecoacht? Ze komen tenslotte in beeld met een kwetsbaar thema en geven zichzelf toch figuurlijk bloot?
Ja uiteraard, er gaan heel wat testen en gesprekken vooraf, ze worden niet zomaar voor de camera gegooid.
 
Heeft het programma voor één of meerdere deelnemers resultaat opgeleverd? Groeiden er mooie vriendschappen en/of relaties uit?
Ja toch wel. Meer dan de helft van de deelnemers heeft er een  relatie door en ze genoten ook enorm van alle aandacht die ze kregen.
 
Media hebben een grote impact op de beeldvorming over mensen met een handicap in onze samenleving. Wat vindt u van de manier waarop mensen met een handicap in dit programma in beeld werden gebracht?
Ik vond het heel mooi en eerlijk gebracht. Dat was ook een vereiste. Ik wou zeker niet meewerken aan een programma waarin ze zouden spotten met de mensen.  Ik heb ook alleen maar positieve reacties gekregen.
 
Heb je een idee over de indruk die de doorsnee kijker bij dit programma heeft?
Nee eigenlijk niet, maar wel vanuit mijn omgeving. Zij vonden het allemaal heel mooi om naar te kijken. Elke week keken ze uit naar de volgende aflevering.
 
Ben je tevreden met het resultaat nu je het programma gezien hebt? Zou je er opnieuw aan meewerken?
Absoluut.
 
Tot slot: Staat jouw bureau intussen vol met mooie ruikers bloemen van gelukkige koppeltjes?
Neen dat niet, omdat ik geen bureau heb. Overdag werk ik voor een werkgever, Dottie doe ik gewoon thuis na mijn werkuren en in het weekend. Mijn mailbox staat vol lieve mails met bedankingen van koppels die mekaar via Dottie hebben gevonden. Die bewaar ik zorgvuldig in een apart mapje, want daar doe ik het tenslotte voor :)
 
Zij gelukkig, ik gelukkig!
Bedankt voor je openhartigheid Sophie.
 
Je vindt Dottie op www.dottie.be
 
Herman (Voor Handiwatch)

Datum van publicatie in medium: 
18 februari 2014 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.