Chris reageert

Foto bij artikel
GRIP'er Chris reageert op de inhoud van het programma "De herfst van" op Radio 1.

“De herfst van” is een programma op Radio 1 waarin telkens een bekend of minder bekend persoon zijn thema van muziekkeuze mag voorstellen. De aflevering die ik wens te bespreken is de aflevering van 29/10/2019. Te gast was Harry Viaene. Hij is niet alleen een persoon met een visuele beperking maar ook personeelslid van de VRT en muzikant van BUURMAN.  
 
Het thema was muzikanten met een fysieke beperking. Raar maar waar en dit terzijde het was een ochtend met meer dan aangename muziek. Het programma ging zoals het steeds gaat, natuurlijk kwam een handicap steeds ter sprake. Eén uitspraak van de presentator trof me: hij zei muziek van en door personen met een beperking die er gewoon bij horen zoals iedereen.
 
Harry is zeker een persoon met een enorme veelzijdigheid naast zijn job bij de VRT is hij ook nog muzikant bij BUURMAN en pianostemmer. Gedurende deze 2 uur wordt er ook over en ditjes en datjes gepraat uit het leven van alle dag van de gast.  Daarin werd er o.a. de vraag gesteld of hij het denigrerend vindt als men mensen met een beperking bewonderd om wat zij kunnen en/of wat hij vond van mensen die hem ongevraagd wilden helpen. 
 
Opmerkelijk: bij het aankondigen van de fundamentals hoorde ik hoe weinig er geweten is over mensen met een verstandelijke beperking. Zij krijgen het label "mensen met een mentale beperking". Dat is iets geheel anders dan verstandelijke beperking. Ik hoorde ook: “ik denk met downsyndroom en weet niet of zij ook fysiek beperkt zijn”.
 
Nu rest er mij de vraag: zou de VRT gelijkaardige radio willen maken met artiesten met een verstandelijke beperking?
-Chris

Datum van publicatie in medium: 
30 oktober 2019 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.