Wat als je als enige niet het syndroom van Down hebt?

Poster Downside Up
De kortfilm Downside Up zet het begrip 'normaliteit' helemaal op z'n kop. Tegelijk roept de film een heleboel vragen op: Wat is normaal? En wat is anders? In welke wereld voelt iedereen zich goed?

 

De kortfilm Downside-up van Peter Ghesquière werd maandag 14/10/2019 vertoond in de Krook. De film- en gespreksavond was een initiatief van Konekt samen met Vormingsplus Gent-Eeklo. Dit artikel gaat dieper in op de film.

De film toont een fictieve wereld waar iedereen leeft met trisomie 21. Plots wordt er een jongen geboren die anders is.  Hij mist een chromosoom en leeft als enige niet met het syndroom van Down. Zijn ouders zijn bezorgd, anderen vinden de jongen een bezienswaardigheid en er worden naar oplossingen gezocht. In de loop van zijn leven krijgt het personage te maken met vooroordelen, uitsluiting op verschillende domeinen van het leven (onderwijs, werk, relaties, vrije tijd) en onbegrip.
Dokters en medisch personeel proberen verschillende behandelingen. Ze gaan hiertoe tot in het extreme. Ze willen zelfs het personage vastknopen aan een blok beton en hem in de rivier gooien. “Gelukkig is knopen leggen niet de sterkste kwaliteit van personen met Down”, aldus de verteller van het verhaal.

Die gebeurtenissen en kijk op handicap zorgen ervoor dat intussen volwassen zoon -ten spijt van zijn ouders- beslist een medische ingreep te ondergaan. De medische ingreep zal hem meer doen lijken op de anderen in de samenleving. Net op de valreep ontmoet hij iemand die in hem gelooft. Hem kansen geeft en samen met hem opzoek gaat naar zijn talenten. Uiteindelijk groeit het hoofdpersonage uit tot een ondernemer, met een inventieve uitvinding waarbij niemand nog knopen moet leggen….
 

Na afloop van de vertoning wilde de aanwezige regisseur weinig kwijt over de boodschap van de film. Hij laat het zoeken naar boodschappen over aan de toeschouwers. Volgens Handiwatch zien we in de dertienminuten durende film welke gevolgen langdurige uitsluiting en constante stempel teweeg kan brengen op het individu, zijn omgeving en gehele maatschappij. Wij zien in de film een aanklacht tegen discriminatie van personen met een handicap, een aanklacht tegen beelden die voortkomen uit een louter medisch-morele modelbenadering.
Vanuit het mensenrechtenperspectief streven we naar beelden en beeldvorming waarbij alle mensen en in het bijzonder personen met een handicap gezien worden als mensen. Zij participeren aan  verschillende aspecten van het leven; vanop de eerste rij (onderwijs, werk, wonen, relaties en vrije tijd).
 
 
De film werd bekroond met met de Publieksprijs en de Humo Award tijdens het Internationaal Kortfilmfestival Leuven 2016.
 

Datum van publicatie in medium: 
17 oktober 2019 om
See video

Reacties

Hello webmaster

Your website is very interesting, i have bookmarked it.

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.