AVANT PREMIERE - HORS NORMES

Bruno en Malik leven al 20 jaar in een bijzondere wereld, die van kinderen en jongvolwassenen met autisme. Binnen hun eigen organisaties leiden ze jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van kinderen met autisme. Een buitengewoon verbond voor buitengewone persoonlijkheden.

Gaumont Antwerpen, Hors Normes, dinsdag 24 september 2019, 19u45.
 

Ik moet er eerlijk in zijn: heel mijn leven al ontmoet ik mensen met handicaps, zo ook mensen met autisme, maar ik weet er niet veel over.  Zoveel personen ik met autisme ken, zoveel verschillen zijn er.
De film HORS NORMES (The Specials) vertelt het verhaal van Bruno en Malik die in Parijs een opvangcentrum hebben opgericht voor personen met autisme. Ze leiden jongeren op om hen te begeleiden. Er wordt vooral gefocused op Valentin en Joseph.

Valentin draagt een helm om zich geen pijn te doen. Hij pijnigt zichzelf.  Er groeit een band tussen Valentin en zijn vaste begeleider. De begeleider is niet echt communicatief en maakt fouten. Wanneer hij buiten een sigaretje rookt en Valentin alleen laat, flikkert Valentin een microgolfoven door het raam en verdwijnt in de nacht. Een grote zoektocht met alle collega's brengt hen op een weg waar Valentin tussen het voorbijrazende verkeer loopt en net niet wordt aangereden. 
 
Joseph is gefascineerd door kousen, knoppen van wasmichines, noodalarmen in treinen en hij legt zijn hoofd graag op een schouder. Hij woont bij zijn moeder die bezorgd is om wat er met Joseph zou gebeuren als zij er niet meer is. Bruno bezorgd Joseph een baantje bij een wasmachinehersteller en hij wordt meteen verliefd op Brigitte. Nadat hij Brigitte verschillende keren naar haar sokken vroeg en zijn hoofd op haar schouder legde (in de ogen van de baas viel hij haar lastig) wordt Joseph ontslagen. 
 
 
Op de achtergrond van het verhaal worden de jongeren opgeleid en ze mogen fouten maken, enkel op die manier kunnen ze leren. Ondertussen worstelt Bruno in zijn privéleven maar uiteindelijk wint zijn liefde voor zijn bewoners. De film brengt de boodschap dat personen met grote psychologische kwetsbaarheid, net als anderen ook mensen zijn. Ze verdienen met respect en correct bejegend te worden. Door hun gedrag worden ze vaak genegeerd door de zogenaamde “normale mensen” en krijgen ze het label “hors Normes”.

 
De film kreeg een eervolle vermelding in de categorie “screened out of competition” op het filmfestival van Cannes 2019.
 

Datum van publicatie in medium: 
27 september 2019 om
See video

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.