Uitzending “Zie mij doen” op 2/12 - Canvas

Ik voelde me een voyeur bij het kijken. Monnikenheide is een goedbedoelde instelling voor personen met een verstandelijke en fysische handicap in Zoersel, in de bossen van de Stille Kempen.

 Vroeger was dit de gewoonte: gesegregeerd (gescheiden van de maatschappij) samenwonen in een gehandicaptengetto. Eén van de bewoners  zei me ooit: “Ik wou dat die bomen hier mensen waren, dan konden we een goeie babbel hebben.” 
 
Klara van Es vervalt nooit in neerbuigend sentimentalisme? Ik heb enkele voorbeelden van het tegenovergestelde. Het toontje dat de opvoedster (trouwens wie moet hier opgevoed worden) gebruikt als ze iemand te slapen legt. Ze zegt aan de bewoner “Kom, we gaan slapen.” Fout. WE gaan niet slapen. Het moet zijn “IK ga slapen en jij gaat thuis slapen.” We gaan slapen betekent, we gaan in bed liggen en knuffelen en genieten van elkaar en ... en dan gaan we slapen en morgenvroeg zien we wel weer. Van dit instellingstaaltje krijg ik de kriebels. Eéns de ingang gepasseerd, zetten bezoekers deze taalknop aan. 
 
In een moment van rebellie zegt Quan: “Ik ben radicaal tegen een duwrolstoel, dan moet je wachten tot iemand zegt: 'nu heb ik tijd voor u'. Dit gevoel van  afhankelijkheid loert in de hele uitzending. Aangewezen op anderen wanneer zij tijd hebben om te helpen. Het ZIJ en het WIJ – gevoel. 
 
Ik denk dat de bewoners in Monnikenheide zich vaak eenzaam voelen. Ze wachten elke dag op bezoek van familie of vrienden. Ze kijken ernaar uit om eens naar ‘ buiten’ te gaan. Een instelling kan nooit een thuis zijn. 
 
Dit ervaar ik zelf dagdagelijks aan de lijve. 
 
Herman Hillen 
 
Antwerpen
 

Datum van publicatie in medium: 
2 december 2018 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.