Beeldvorming "zie mij doen" staat haaks op inclusie waar we op basis van het VN-verdrag aan werken

vrouw die andere vrouw vastneemt
We vragen ons af of de documentaire ‘Zie mij doen’ die Canvas zondagavond uitzond wel de goede manier is om inzicht te geven in het leven en de gevoelens van mensen met een verstandelijke beperking. Alleszins werd ons een beeld getoond dat haaks staat op de inclusie waar we op basis van het VN-verdrag vandaag aan werken.

Wou men met de zwart-wit beelden komen tot de essentie ‘de gevoelens’, ons gaf het een gevoel van eenzaamheid, berusting. Wie van de kijkers zou willen wisselen met hen? Wie controle heeft over het eigen leven en zelf mee kan bepalen en hierin geholpen wordt zal behalve eten, groepsactiviteiten, gaan slapen, toch wel een veel kleurrijkere invulling geven aan zijn of haar leven ?

Niet alleen voelden we ons af en toe een voyeur, tijdens een aantal filmfragmenten kwamen onze haren recht overeind. ‘Dit moet je gaan vragen aan de opvoeder’, moeten deze mensen nog opgevoed worden? Sofie-tje moet gaan slapen!, terwijl Sofie een volwassen vrouw is. Nadine op het strand vonden wij allesbehalve grappig maar kinderachtig en betuttelend.   

In deze documentaire zoekt men tijdens interacties, individueel of in groep naar de gevoelens. Deze mensen laten verbaal en non-verbaal horen en zien wat ze voelen. Je zou kunnen stellen dat in de documentaire een aantal gevoelige ‘goede quotes’  komen, maar deze boodschappen blijven aan het beeld plakken, er wordt niets mee gedaan. Hé hoe voelen wij ons als we ons laten kennen en merken dat dit niet serieus genomen wordt?
 
 

Monnikenheide heeft begin de jaren ’70 bij de opstart, als vernieuwend model, haar betekenis gehad. Ondertussen zijn we bijna een halve eeuw verder en kiezen we voor een ander ondersteuningsbeleid: stoppen met integreren en kiezen voor samenleven. We vinden het dan ook bijzonder jammer dat Canvas op de vooravond van de internationale dag voor personen met een handicap gekozen heeft om een verouderd zorgmodel te tonen.  Het tonen van projecten waarbij mensen met een verstandelijke beperking, onze buur of collega zijn, bestaan ook hier in Vlaanderen en het tonen van deze voorbeelden zou o.i. beter bijdragen tot de realisatie van een inclusieve samenleving.
 

 

Datum van publicatie in medium: 
4 december 2018 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.