Oogst van vier dagen krantenartikels over personen met een beperking en wat we daaruit kunnen leren.

Er is nog veel werk qua toegankelijkheid voor ons, personen met een handicap. Neem nou de verkiezingen van 14/10/2018.

Een vrouw in een rolstoel wilde gaan stemmen en moest ervoor naar een woonzorgcentrum. Ha ha, denk je dan, dat is absoluut toegankelijk want hoeveel mensen in een woonzorgcentrum zijn rolstoelafhankelijk ? De meesten. Maar helaas, de ingang van het stemlokaal was niet voorzien van een helling en de drempel was te hoog.
In een ander krantenartikel lees ik dat personen in een rolstoel aan de gemeente vooraf moeten melden als ze een toegankelijk stembureau nodig hebben. Waarom moet dat alweer ? Waarom moeten we weer iets speciaals doen om er voor te zorgen dat we kunnen stemmen ? Waarom moeten we weer iets extra's doen om ervoor te zorgen dat we iets kunnen doen wat voor een ander persoon iets heel gewoons is ? Ik snap het niet. Er zijn zoveel personen met een beperking in de wereld en toch zijn niet ALLE stemlokalen toegankelijk.  Je zou de gemeenten ervan gaan verdenken dat ze niet graag hebben dat personen met een handicap gaan stemmen, want misschien zijn hun verkiezingsprogramma's niet aangepast toegankelijk aan ons. Ik denk niet dat het moedwil is maar eerder gemakzucht. Misschien heb ik ongelijk maar dat ze het dan eerst maar eens bewijzen dat het geen moedwil is. Je zou er moedeloos van worden.Het is zoals bij de Lijn of de NMBS als je met het openbaar vervoer in een rolstoel wilt reizen: je moet vooraf laten weten om hoe laat en waar je het openbaar vervoer zult nemen. Zij zullen dan communiceren of het kan. Niet DAT het kan want niet alle opstapplaatsen zijn voorzien van hellingen.
Maar laten we niet iedereen over dezelfde kam scheren. Voor het eerst in haar geschiedenis heeft de gemeente Hoeilaart een dove persoon in de gemeenteraad. De volgende zes jaar mag de gemeente een doventolk inhuren zodat Tim Rowe de raad kan volgen. Wie de kosten zal dragen wordt niet duidelijk uit het krantenartikel. Moet Timothy zijn PvB aanspreken of werkt hetr met dienstencheques ? Of zal de gemeente de kosten op zich nemen ? Volgens mij kunnen zij niet anders dan voor het laatste te kiezen. En Tim zijn aanwezigheid op de gemeenteraad heeft nog een grappig neveneffect: in plaats van één persoon zijn er plots twee personen voor één zetel in de gemeenteraad: de doventolk moet ook kunnen gaan zitten ... als er voldoende stoelen zijn.
Een ander fenomeen dat me al langer opvalt is, en de ervaringsdeskundigen van GRIP kunnen daarover meepraten: de positiviteit waarmee personen met een handicap voor staan. Ik lees hier een paar krantenartikels waarbij mensen met een verworven handicap blij zijn om na een lange revalidatie terug min of meer te kunnen functionneren. De positieve ingesteldheid en het feit dat ze er mee naar buiten komen kan alleen maar positief zijn voor het beeld dat de man in de straat heeft van personen met een beperking. Hoe meer we op straat komen, alleen of in groep, hoe meer we zichtbaar zijn voor de publieke opinie. Dat hoeft niet georganiseerd te zijn maar gewoon, in het dagelijkse leven. Winkeliers, café- en restaurantuitbaters beseffen nog altijd te weinig dat wij potentiële klanten zijn waar ze aan kunnen verdienen. De meeste Horecazaken zijn niet toegankelijk en als het toegankelijk is, is het nog maar de vraag of het toilet is aangepast want als je iets drinkt ... Zoals het staat in één van de krantenartikels: we zijn nog veel te vaak onzichtbaar. Ooit al een nieuwslezer in een rolstoel gezien op TV ?
Plots moet ik ook denken aan de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober en mijn eigen ervaring. Ik moest mijn stemplicht vervullen in een Dienstencentrum in Antwerpen. Na even zoeken vond ik toch de juiste ingang en tot mijn vreugde zag ik drie stemhokjes: twee hokjes waar men kon rechtstaan en een met een verlaagde stemcomputer voor mensen die al zittend willen stemmen, zeg maar rolstoelgebruikers.Ik verplaats mezelf met een scootmobiel en toen ik in het verlaagde stemhokje zat ... kon ik niet bij de computer. Het stuur van mijn scoot was te hoog en het winkelmandje dat op mijn stuurkolom is gemonteerd zorgde ervoor dat ik met mijn vingers niet tot bij de computer kon.Gevolg: ik heb als persoon met een handicap geen gebruik gemaakt van de getroffen voorzieningen. Hilarisch eigenlijk als je het zo bekijkt. Dan voorzien ze iets, met de beste bedoelingen uiteraard, en dan is er ene die gebruik maakt van de normale computer.
En wat drijft sommige mensen toch om personen met een handicap te weigeren bij evenementen. Gewoon het feit dat dit mogelijk is, is "far beyond comprehension".In Ronse is er een jaarlijkse Bommelverkiezing, zo stond onlangs in de krant. Sven Batteau viert al 20 jaar mee en stelde zich kandidaat. Het zou in orde komen tot hij begin september een mail kreeg dat hij om twee redenen geweigerd werd. Eén van de redenen was: zijn handicap (een beenprothese). Twee weken later kreeg Cathérine, zijn partner in crime, de vraag of ze wilde meedoen met een andere kandidaat. Ze zijn naar de burgemeester gestapt en die viel van zijn stoel uit verontwaardiging. En dat is niet einde verhaal want nu heeft Sven een mail gekregen dat ie niet geweigerd is omwille van zijn handicap maar ... omwille van zijn gedrag. Achteraan in het artikel staat fijntjes: in Aalst is er zelfs een prins Karnaval met een handicap.
Wat kunnen we hieruit leren: dat personen in rolstoelen, scootmobielen, met krukken of blindenstokken, hoe opvallend ze ook nog zijn, onopvallend door het straatbeeld bewegen. Er wordt ons inziens nog altijd té weinig rekening mee gehouden en we moeten ons nog altijd aanpassen aan de normaliteit van de maatschappij.
Trouwens, wat is dat ... normaliteit ?Herman Hillen

Datum van publicatie in medium: 
19 oktober 2018 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.