Wij willen ook werken

Een groep speciale werkzoekenden: een handicap is hun gemeenschappelijke deler. Ze worden in Londen op allerlei vlakken begeleid naar het zoeken in werk. Dit is een BBC reportage.

 

Andy was voorheen o.a. directeur van een motorenbedrijf en was daar succesvol maar een tumor in zijn keel zorgde ervoor dat hij een beroerte kreeg. Gevolg: verlamd en afasie. Jaren aan een stuk met dagelijks 5 à 6 aan sollicitatiebrieven heeft het gekost om werk te vinden, zonder succes. Vele jaren solliciteren maar geen kans door handicap die het verhinderde Maar zijn slagzin is: geef nooit op.

Hij wordt uitgenodigd als spreker. Hij krijgt een paar minuten om het universiteitspersoneel te overtuigen. Na een klankbordgesprek mag hij een belangrijke test doen: studenten toespreken om hen te rekruteren om als vrijwilliger te werken voor een organisatie. Missie geslaagd. Zijn proef wordt geslaagd geacht omdat er zich verschillende vrijwilligers hebben aangeboden en hij heeft werk.

Ryan: heeft een ernstige vorm van Tourette. Dit zou nefast kunnen zijn bij het bedienen van klanten. Maar kijk, de klanten die hij in de dierenwinkel heeft bediend hebben zich niet gestoord gevoeld. Het werk was een test.

Hoe is het zo gekomen ?

Zittend aan het ontbijt scheurt hij een hoek van de krant en steekt het in zijn mond. De reactie van de vriendin is hilarisch. ”Kijk nou, zegt ze, je kan nog werken als versnipperraar.”

Humor is een grote troef. Volgens Ryan ben je met Tourette abnormaal voor de buitenwereld. Ik denk dat het vooral zijn eigen perceptie is want zijn handicap is onzichtbaar voor de wereld ... of men stoort zich er niet aan. Hij krijgt zijn tics niet onder controle en hij vraagt aan de specialist in Tourettezaken of hij wel kan werken. Dan komt het telefoontje van de dierenwinkel om nog eens te praten. Hij heeft elke dag een strijd geleverd om te komen waar hij nu is. Hij merkte dat hij op plaatsen of wanneer hij bezig was met dingen die hij graag deed, zijn tourettetics verminderden en laat nou net dieren zijn passie zijn.

Hij kan altijd en overal een aanval krijgen en die kunnen hevig zijn, dat hebben we kunnen zien in de reportage.

Voor zover ons is meegedeeld, werkt Ryan in de dierenwinkel waar hij zijn passie kan volgen en leiden.

De voorbeelden van volgehouden zoeken door personen met een handicap tonen hoe belangrijk het is om zich niet te laten leiden door een handicap maar zelf de leidsels in handen te nemen, om je eigen leven te bepalen, je eigen weg te volgen en zo te kunnen uitkijken naar de toekomst.

Een belangrijke troef: de drive van het zelf te willen, ondanks de twijfel en het risico om te falen.

Ook Alan volgt een opleiding. Hij heeft het Asperger syndroom. Hij studeerde af als psycholoog aan de universiteit en is goed met cijfers.
 

Ondersteuning of begeleiding, zo blijkt uit de reportage, kan van groot belang zijn voor de motivatie. Na veel solliciteren zonder resultaat ga je voor allerlei jobs. Je kan de waarde van je opleiding uit het oog verliezen.

Alan kan tijdelijk aan de slag op zijn gemeente waar hij helpt bij de organisatie van de verkiezingen. Zijn perfectionisme en precisie hebben hem hier zeker bij geholpen. Later mag hij op proef bij de grootste energieleverancier van het Verenigd Koninkrijk als stagair. Hij analyseert data van klanten, zijn specialiteit. Enkele maanden na zijn test wordt Alan aangenomen. Zijn doorzettingsvermogen heeft het beoogde resultaat.

Zijn pecisiewerk komt hem nu goed van pas en hij is trots op zijn werk want hij heeft een heleboel achterstand weggewerkt bij de boekhouding.

Erica is ook onderweg naar de opleiding. Ook zij heeft Asperger. Ze heeft in de school altijd te horen gekregen dat ze leermoeilijkheden had. Uit een test blijkt nu dat ze bovenmatig intellectueel is. Ze is in haar nopjes en het komt haar zelfvertrouwen bij het solliciteren ten goede.

Het is niet omdat je autisme hebt dat je niet kan bijleren. Autisme blokkeert je evolutiemogelijkheden niet. Ze kan een vierweekse stage lopen bij M & S en daarna misschien blijven als het de werkgever bevalt. Na haar stage en de feedback van M & S krijgt ze te horen dat ze is geslaagd en mag beginnen. Op alle vlakken is ze vooruit gegaan en dat doet haar deugd.

Uit de reportage blijkt dat pro-actief bezig zijn om werk te zoeken, maar ook tijdens het werk, goede resultaten oplevert. De personen die geportretteerd werden zijn erin geslaagd boven zichzelf uit te groeien en zo hun plaats veroverden bij een firma én in de maatschappij.

Werk vinden met een handicap is niet eenvoudig. Alan en Erica hebben kunnen rekenen op een goede begeleiding maar hebben het uiteindelijk wel zelf gedaan.

De reportages geven hoop en steun aan personen met een handicap. Zo brengt TV kijken ook iets op.

Herman

Datum van publicatie in medium: 
6 juli 2018 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.