Een paar bedenkingen rond de eerste aflevering van ‘TABOE’ van Kaat Steppe, 21 januari 2018, op één.

Een paar bedenkingen rond de eerste aflevering van ‘TABOE’ van Kaat Steppe, 21 januari 2018, op één.

Het was toch met enige reserve dat we de uitzending van ‘Taboe’ tegemoetzagen. De opzet van de reeks stond ons beslist aan, maar hoe zou ze opgevat worden? We wisten niets van ‘The making of’ van de reeks. Dat wilden we ook niet: het moet werken… of niet. Er was de figuur van presentator, de humorist ‘uit de Colruyt’, maar veelzijdig en dus inzetbaar in een waaier aan TV-programma’s… Hoe zou zijn deelname werken in de context? Humor kan bevrijdend werken, kan helpen relativeren, dingen herleiden tot hun ware grootte. Humor kan ook verbinden: mensen die samen lachen, groeien naar mekaar toe. Ze creëert goodwill, lees: zin, goesting om elkaar beter te begrijpen. Het hoort erbij dat mensen die mekaar kennen, mekaar ook kunnen en durven jennen. Maar humor kan ook kwetsen. Ongewild, maar spijtig genoeg ook wetens en willens. Tussen bevrijden, verbinden en kwetsen, uiteen drijven loopt een fijne lijn die men haast onmerkbaar kan overschrijden, maar die men wel snel als pijnlijk ervaart.
Mensen bewust kwetsen is wel het laatste waar men Philippe Geubels van zou kunnen ‘beschuldigen’: hij kan heel scherp zijn, met groot gemak een tandenborstel hanteert als een grove borstel maar goedkoop scoren op de kap van een ander, laat staan boosaardigheid zijn er niet bij. Hij leek dan ook de ideale man voor ‘Taboe’, programma waar nog voor uitzending al veel inkt over vloeide.
Onze reserves hebben we mogen wegbergen. Het voelde meteen goed aan. Geubels’ vondsten dansten wonderwel op de slappe koord en zetten, naar ons gevoel toch, de bedoeling van de reeks (zie https://www.panenka.tv/nl/production/taboe ) uitstekend in de verf. Zoiets kan enkel dankzij grondig vooronderzoek en brainstorming. Maar wat je te zien kreeg, was die fase al lang voorbij: zelden zo’n warmte en gevoeligheid gezien in een ‘TV-show’. Het belangrijkste vonden we dat Geubels en zijn vier gasten zich vermaakten. Er ontstond vriendschap, zoals je dat wel vaker meemaakt ‘op vakantie’. Daar vervaagt die band meestal vrij snel. Hier voelde je dat Philippe daadwerkelijk met Ken naar Walibi zal gaan en dat ze er een geweldige tijd zullen meemaken. Als het al niet het geval is geweest. Maar dat zijn natuurlijk onze zaken niet!
Wat op termijn overblijft van die heilzame invloed op de kijker (mogen we veralgemenen?) is, hopelijk en wellicht, het verdwijnen van taboes, met andere woorden dat zo’n reeks, toch zoals ze nu opgevat wordt, zichzelf overbodig maakt.
 
De gasten van de eerste aflevering waren alvast zo’n lieve mensen dat het mij persoonlijk niet makkelijk toeschijnt om dit niveau aan te houden… Maar we laten ons graag verbazen!   
Antoine Légat (ook namens Karin Lippens) - Hansbeke

Datum van publicatie in medium: 
3 februari 2018 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.