"Ze maken misbruik van mijn autisme" ... autisme in de roddelpers

misbruik van autisme in de roddelpers
Het zal je maar overkomen. Je hebt autisme en denkt bij een Thaise of Bosnische schone het geluk, de liefde van je leven te vinden. En wat blijkt? De vrouw in kwestie is alleen uit op geld. Het is een verhaal dat voorkomt in de roddelbladen. Waar als kop vaak staat "ze maken misbruik van mijn autisme". Maar wie maakt er eigenlijk misbruik en van wat?

 
Stel je voor. Je hebt autisme en denkt bij een Thaise of Bosnische schone het geluk, de liefde van je leven te vinden. En wat blijkt? De vrouw in kwestie is alleen uit op geld en een huwelijk om zich te kunnen vestigen. Terwijl ze daarnaast soms nog een dubbelleven leidt in een of andere sekte, prostitutie of mensenhandel.
 
Het is één van die verhalen die in de roddelbladen af en toe opduikt. Met als kop : "Ze maakte misbruik van mijn autisme". Waarbij ik aanvankelijk vooral deze bedenking heb: is het alleen maar zij? En: wat heeft dat autisme daarmee te maken? Zijn alle autisten goedgelovig?
 
Toch sta ik allang niet meer versteld van de link van autisme en goedgelovigheid.  Toegegeven, ik ben zelf ook wel eens goedgelovig geweest - net zoals iedereen - en sommige mensen met autisme zijn, onder andere door verstandelijke en andere beperkingen, iets goedgeloviger dan anderen.  Maar mensen met autisme hebben volgens mij lang niet het monopolie op extreme goedgelovigheid.  In elke familie zijn er wel verhalen van mensen die alles zijn kwijtgespeeld op de beurs, in een of ander project, of zich hebben laten wijsmaken dat ze een plekje op Mars hadden gekocht.
 
Waar ik vooral van versteld sta, is hoeveel die mensen met autisme waarvan sprake wel kunnen. Dat zijn niet zomaar getalenteerde mensen, nee, dat zijn genieën. Niettegenstaande hun 'ernstig autisme' gaat het om mensen die werken, getrouwd zijn, een of meer kinderen hebben, of een of ander groot talent hebben. Ze hebben een eigen woning, kunnen zich probleemloos verplaatsen, weten initiatief te nemen en anderen te overreden. Bovendien hebben ze geen problemen om voor de hele wereld hun autisme te outen, of een interview te geven voor een van de belangrijkste bladen van het land.
 
Wat zou ik dat allemaal ook graag kunnen, denk ik dan. Net als veel andere mensen met autisme heb ik immers vaak problemen met initiatief nemen, reizen of me verplaatsen, de andere overtuigen om iets te doen of te laten en een dialoog te voeren. Nee, ik neem relatief weinig initiatief, blijf meestal in mijn woning, achter mijn computer, zonder veel contacten te zoeken buiten mijn comfort zone en berust eerder in mijn situatie. Al heb ik vroeger wel eens grenzen overschreden, in een poging goed te doen, ik heb op dat vlak niet echt een leerstoornis.
 
Helaas wordt dat laatste in dit soort artikelen vaak veralgemeend. Mensen met autisme, staat er, zijn goedgelovig en leren niet uit hun fouten. Ze kunnen het best afgeschermd worden van de maatschappij en beschermd tegen criminelen die van hen misbruik maken. Of mensen met autisme kunnen niet liegen, of leugens detecteren, en hebben dus op elk moment iemand nodig die aan hen de bedoelingen van een ander vertaalt. Iemand die hen de Waarheid vertelt. A
 
Gelukkig komt die boodschap alleen in roddelbladen maar het zijn vaak bevooroordeelde mensen - in kapperszaken bijvoorbeeld - die dat soort dingen lezen. Zij lezen media waarin autisme wel genuanceerder wordt voorgesteld immers niet. Die vinden ze te moeilijk of onvoldoende geloofwaardig. Zij lezen eerder die artikelen waarin misbruik centraal staat, misbruik van de diagnostische classificatie, misbruik van de term 'autisme'. Zowel door de geïnterviewde als door de journalist of redacteur van het magazine of de krant zelf.
 
Want, beste man of vrouw uit de artikels, als ze misbruik maken van uw autisme, dan zijn het niet degenen die u bedoelt. Die maken vooral misbruik van een u als goedgelovige mens met een karakter - of leerprobleem en vaak bijkomende verstandelijke beperkingen. U en de journalist die u interviewt maken eerder misbruik van de diagnose autisme, of gaan er toch onzorgvuldig mee om. 
 
Wat u daarom niet minder sympathiek maakt, maar uw autisme op zo'n manier (laten) vermelden gaat ten koste van al die andere mensen met autisme die wel omzichtig omgaan met relaties, en zich bewust zijn van hun contextblindheid en potentiële manipulatie door anderen. Denk daar eens aan vooraleer u zich laat strikken voor een interview met een roddelblad.

Datum van publicatie in medium: 
23 oktober 2016 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.