Dubbelzinnige winst ... de Paralympics

Michèle George vond dat ze recht had op goud. (foto Canvas, VRT)
De Paralympics waren, voor de Belgische atleten, en in het algemeen, onmiskenbaar een succes. Ondanks de beperkte media-tijd haalden de medailles (zilver en goud) de headlines van televisie en radio. Tegelijk was er helaas ook een 'beschermende kramp' te zien: in de beeldvorming, bij sommige atleten en bij de achterban (de 'peters').

 
Met het succes van de Belgische selectie en de Paralympics in het algemeen, zouden we haast het belangrijkste vergeten. Dat De Paralympics er een ideale wereld niet zouden zijn. Dat atleten met beperkingen, met een handicap, met een (chronische) ziekte ... in de 'gewone', de Olympische spelen een plaats zouden hebben.
 
Is het Olympisch Ideaal immers niet dat iedereen naar bestvermogen kan deelnemen? Gespeend van discriminatie naar fysieke, zintuiglijke, verstandelijke, psychische, culturele, sociale, raciale of geslachtseigenschappen? Tot op vandaag is die discriminatie, terecht of onterecht, er nog steeds. 
 
Het is een pluspunt dat de Paralympics veeleer de nadruk leggen op competitie, eerder dan op recreatie en educatie. Daar blinken de Special Olympics dan weer in uit. Toch blijven de Paralympics een voorlopige oplossing, een surrogaat, een vervangingsmiddel. In het vooruitzicht op een inclusieve sport zonder dergelijke verzonnen opdelingen.
 
Dat maakt de prestaties van de Belgische atleten er natuurlijk niet minder op. Iemand voorspelde één medaille per dag voor de Belgen, en dat bleek niet overdreven. Zoveel medailles (zelfs gouden medailles) ... zelfs de macho-redactie van Sporza en andere sportredacties konden daar niet om heen. Al vond ik het nieuws over de Paralympics toch eerder zelden op de sportpagina's. Dat verscheen des te meer bij de 'human interest' en bij ander maatschappelijk nieuws. Je zal Michel Wuyts (VRT) dus nog niet zo snel een wielerwedstrijd van mensen met een beperking horen verslaan. 
 
Helaas ging de beeldvorming bij de meeste media vaak de mist in. Discrminerende terminologie, categorisering (duiden vanuit aandoening, handicap of ziekte) en  focus op het overstijgen van de beperkingen in plaats van de sportprestaties ('mentaliteit overwint fysieke beperkingen') verstoorden het positieve nieuws van sporters die het beste van zich gaven.
 
Toch stoorden twee andere aspecten in de beeldvorming mij nog veel meer. Vooreerst het egocentrisch gedracg van enkele atleten, die zich focussen op het eigen lijdensverhaal (wat de sensatiebeluste pers uiteraard gretig verspreid). Mensen die alleen dit beeld zien, zien de 'sterke' atleet, maar niet de vrouw met problemen die wijn als pijnstiller beschouwt, een bizar destructievef dieet volgt en merkwaardige trainingsgewoontes erop nahoudt. Welk een voorbeeldfunctie is dat? 
 
Niet in het minst was er dan ook nog de 'beschermende kramp' van de achterban, zoals de ongelukkige reactie van 'peter' en zanger/regisseur/acteur Matthias Sercu ('Bij mij treedt een beschermende reflex op bij het nieuws over de overwinning van Florian Van Acker'). Een vorm van mediacoaching zou zowel atleten als achterban dus zeker geen kwaad doen. 
 
Afgezien daarvan, zijn de Paralympics een succes geweest. Omdat ze nieuwe namen naar voor hebben gebracht, van echte mensen, met pure reacties, en vooral in sporten die voor iedereen bereikbaar zijn en dus redelijk inclusief zijn (tafeltennis, paardensport, zwemmen, ...). Persoonlijk zie ik dat als de meest positieve sprong vooruit. Nu alleen nog werken aan al dat andere, en wie weet zijn er binnen een jaar of acht geen Paralympics meer, maar Olympische Spelen zoals het hoort. Duimen maar ! 

Datum van publicatie in medium: 
15 september 2016 om
See video

Reacties

make money lu mu

how to make money in gta 5 how do you make money on youtube https://www.fresher.ru/elz/ ">make money how to make money on the internet how to make money with youtube

best ways to make money how to make quick money [url=https://www.fresher.ru/elz/] make money[/url] how to make extra money make money now instant payout

https://www.fresher.ru/elz/ - make money online

buy images

[url=http://dreamsknights.peacefully.jp/yybbs/yybbs.cgi]buy largest[/url] [url=http://ambmanagement.com/?page_id=2#comment-559]buy pictures images[/url] [url=http://uprichard.ca/?p=12#comment-12483]buy images[/url] [url=http://ron-x.com/arzour/archives/318#comment-33318]buy pictures images[/url] [url=http://czerwonediably.opx.pl/2015/11/27/fatalna-kontuzja-lukea-shawa/#comment-7974]buy largest[/url] 1531c07 [url=http://picryl.com]buy pictures[/url] [url=http://terrasana.ca/a-few-of-my-favourite-things-fertility-resources/#comment-51089]buy pictures[/url] [url=http://www.0909c.com/mb/kuchikomi/confirm.php?sid=b81eca7baa2748c18cdf121ea598192a]buy pictures images[/url] [url=http://casinoschoolonline.com/forum/viewtopic.php?p=1463392#1463392]buy public domain[/url] [url=http://windia.s101.xrea.com/yybbs/yybbs.cgi]buy largest[/url] [url=http://siliconvalley.dk/?page_id=2#comment-941]buy images[/url] [url=http://getarchive.net]buy pictures images[/url] [url=http://nypl.getarchive.net]buy pictures[/url] [url=http://nara.getarchive.net]buy pictures images[/url] [url=http://loc.getarchive.net]buy images[/url] [url=http://engel-und-waisen.de/viewtopic.php?f=16&t=368755]buy images[/url] [url=http://ambmanagement.com/?page_id=2#comment-559]buy pictures images[/url] [url=http://mod-fansub.ml/index.php?topic=395.new#new]buy images[/url] [url=http://www.garantiyemek.com.tr/2016/02/01/hello-world/#comment-46396]buy largest[/url] [url=http://burcheciautosport.com/bmw-740i/]buy images[/url]

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.