Sorry voor alles ... voor iedereen

Foto bij artikel
In 'Sorry voor alles' wordt iemands leven een maand lang, buiten zijn of haar weten om, in handen genomen door een team van televisiemakers. Gisteren werd de eerste aflevering uitgezonden. Ik keek vol verbazing maar zag toch vooral 'shiny, happy people', stralende mensen. Niets verkeerd mee, maar hopelijk wordt er meer met diversiteit rekening gehouden. In zulke programma's moet dat ook kunnen.

Soms dekt de vlag toch niet de lading, of de titel niet het artikel, voor wie, zoals ik, vooral beelden ziet bij uitdrukkingen, en daar soms vreemd bij opkijkt (of in een (ongepaste) lach schiet). En wees gerust, ik heb u de laatste tijd niet met verborgen camera’s en medeweten van uw vrienden en familie niet gevolgd tot in het holst van uw leven. Zoals in het fantastisch leuke gelijknamige televisieprogramma met Adriaan Van den Hoof, die ik sowieso al volgde..
 
Als je het programma ‘Sorry voor alles’ zou mogen geloven – wat ik als achterdochtige autist uiteraard niet doe  – zou het, met medeweten van je omgeving, vrij eenvoudig moeten zijn om je zomaar te volgen in je leven zonder dat je het zelf weet. Gisterenavond, bij het bekijken van het programma, moest ik dan ook meteen denken aan mensen die extreem achterdochtig zijn, en bij het minste een complottheorie vermoeden. Zij kijken misschien beter niet naar dit soort programma's, of wapenen zich met scepsis.
 
Zelf heb ik gelukkig geen grote vriendenkring, ben ik bijlange niet interessant of fotogeniek genoeg om geselecteerd te worden. Overigens houdt ook mijn omgeving niet van dergelijke ‘kom uit je comfortzone’-spektakels.  En telkens ik de de voorbije jaren de kans heb gekregen, om met naam en toenaam, met mijn smoel en stem in beeld te krijgen, heb ik feestelijk  bedankt. Misschien was het dus vooral een vorm van Schadenfreude dat ik ervoer bij het kijken naar ‘Sorry voor alles’.
 
Wat meteen opviel, was dat de uitzending - niet helemaal onverwacht - uit 'shiny, happy people' bestond. Of om het volks te zeggen: aan hun poten en oren was er niets mis. Van wat er bekend is van de volgende uitzendingen belooft er alvast op dat vlak enige beterschap. In de filmpjes herkende ik alvast een oude homoseksuele charmezanger, al kwam in deze uitzending ook al een actrice die in een soapserie ooit een gezicht gaf aan vrouwelijk alcoholisme. Toch mag er beslist nog wat meer neurodiversiteit en inclusie in het stoofpotje.
 
Uiteindelijk komt iedereen immers in zijn leven op duizend-en-één camerabeelden. Ik ben zelf al ontelbare keren gefilmd, op televisieschermen verschenen in shoppingmalls, supermarkten, trein -, tram – en busstations, winkelstraten, openbare diensten en ook op straat hangen er bij ons camera’s. Voor mijn veiligheid, zogezegd, maar ik weet wel beter.
 
Bovendien verschijnt mijn kop en lijf op de gigantische plasma in de etalage telkens ik langs de security-winkel verderop wandel.  Er hangt weliswaar een bordje aan de gevel ‘opgepast, u wordt gefilmd’, maar toch zijn er af en toe mensen die echt schrikken. Zo’n scherm heeft best ook wel voordelen. Zo zie ik, voor ik de bus opsta, of mijn rits toe is (of nog open staat), ik bepaalde kleren binnenstebuiten of achterstevoren aan heb, en of de kleurcombinaties een beetje ok zijn. En zo helpt de promotie van middelen tegen de angst van een ander mij ook nog een beetje mijn eigen angst – voor mensen die mij aanspreken omdat mijn rits open staat – te verhelpen. Voor even toch. En nog dit: vergeet niet te zwaaien naar de camera als u in een supermarkt binnenstapt, u wordt gefilmd.

Datum van publicatie in medium: 
5 september 2016 om

Reacties

Sorry voor alles ... voor iedereen | Handiwatch

Thanks very useful. Will share site with my good friends. http://21megatradingpotral.com/

Sorry voor alles ... voor iedereen | Handiwatch

Hi there! :) My name is Bernard, I'm a student studying Anthropology
and Sociology from Ch.-Notre-Dame-Louvignies, Belgium.

http://imopzioni.com/ http://imopzioni.com/

Sorry voor alles ... voor iedereen | Handiwatch

Thanks for including the lovely images-- so
open to a sense of reflection. http://bbok999.cloudaccess.host

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.