Concert Staff Benda Bilili

Verslag van twee mediawatchers die een concert bijwoonden van Staff Benda Bilili (Botanique 11/12/09). De muzikanten van deze Afrikaanse groep hebben allemaal een handicap. De weg naar het concert was minstens even avontuurlijk als het optreden zelf.

Op vrijdag 11 december ging ik samen met Marleen naar een optreden van Staff Benda Bilili.
Het blijft altijd een beetje reizen met de trein, zeker als je zoals ik sporadisch mee mag reizen als 'begeleidster'. Telkens weer ben ik onder de indruk van de moed waarmee Marleen de trein in en uit rijdt met de scooter op die smalle inrijbaan, of hoe moet je zo"n geval noemen? De ontdekking van de catacomben in Brussel Noord, waarlangs we naar het spoor geloodst werden, is wel heel speciaal. Dat is niet iedereen gegeven.
Dan crossen we door de Brusselse straten bij nacht naar de Botanique. Het was daar toch wel handig om met zijn tweeën te zijn. Want aan de trappen bij de ingang is er geen enkele mogelijkheid tot communicatie met de mensen binnen. Nochtans is de Botanique enkel toegankelijk via een omleiding, die je niet meteen zelf kan vinden.
Het optreden was al deze moeite meer dan waard. Ik begon met te kijken wie er nu allemaal welke handicap hadden, maar na de eerste nummers was ik al opgegaan in de sfeer en de zeer persoonlijke uitstraling van elke muzikant en zanger. Eén man danste zich letterlijk uit de rolstoel en op de rand van het podium zorgde hij voor veel animatie. De leider van de ploeg deed me sterk denken aan de Buena Vista Social Club, een groep oude Cubanen met erg mooie autenthieke muziek. En dat hadden ze duidelijk gemeen met de cubaanse band, authentieke muziek, swingende ritmes.
Bij het laatste bisnummer moesten we al weg om terug op tijd aan het station te zijn. Leuk om te zien hoe de mensenzee uiteenweek om de scooter in zijn achteruit (plaats om te draaien was er totaal niet) naar buiten te laten rijden. En dan in de trein nog lekker wat babbelen en zo gingen we voldaan ieder onze weg in Hasselt.
 
zie ook de aankondiging in het agenda voor meer info over 29/04/2011 - 20:00 - AB.
 

Datum van publicatie in medium: 
4 februari 2010 om
See video

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.