Huis te koop: inclusief en bijna goed.

Tussen de mensen in "Huis te koop" (Eén) zat er vanavond ook een man met een handicap. Een mooie toepassing van inclusieve televisie. Iedereen heeft immers een plaats nodig om te wonen. Maar hoe werd hij in beeld gebracht? Na een spijtige valse start werd het toch nog boeiend.

Eten en huizen zoeken zijn populaire tv-thema's. Iedereen moet iets eten en ergens wonen. Deze programma's zijn dan ook ideaal om ook mensen met een handicap aan te laten deelnemen. De VRT toont dat inclusieve TV perfect mogelijk is met Huis te koop. Tussen een koppel dat hun kasteel wil verkopen, een vrouw die van hout houdt en een premiejager dook gisteren ook een rolstoelgebruiker op.
 
Maar hoe wordt deze man nu in beeld gebracht? De eerste beelden van hem zijn al meteen opvallend. Positief is dat hij vooral zelf aan het woord is en men Monique (zijn vrouw?) niet voor hem laat spreken. Maar misschien ligt dat meer aan henzelf dan aan de filmploeg. Meerdere keren begint hij iets te zeggen terwijl de camera op zijn vrouw gericht staat, alsof ze niet verwachtten dat hij ook iets zal zeggen. Dat geeft vreemde effecten in de montage, met beelden die beginnen met een zwenkende camera.
 
Het was blijkbaar ook moeilijk om het vogelperspectief te vermijden; de camera kijkt dus vaak op hem neer.
 
Jean-Pierre is een rolstoelgebruiker, dat ziet de kijker meteen. Het duurt gelukkig een minuut of twee voor daar ook de nadruk op komt te liggen. Zijn beperking is wel enzigszins relevant in deze context. Hij heeft immers een aangepast huis nodig. Dit kan nog informatief worden.
 
We beginnen echter met een stukje drama. We krijgen te horen dat Jean-Pierre een hersenbeschadiging overhield door een coma. Terwijl men hier verder op ingaat, barst Jean-Pierre ineens in huilen uit. "Het zal je maar overkomen." Ik weet niet of dit emotioneel moment zo relevant was voor het programma.
 
Nu deze start is het moeilijk om het slachtofferbeeld nog bij te stellen, ook al wordt het nadien nog interessant. Jean-Pierre toont hoe hij huidige huis volledig is aangepast. Hij kan overal aan, alles is bereikbaar.Hij benadrukt hoe belangrijk dat is, om zelfstandig te kunnen zijn.
 
Hun makelaar krijgt de opdracht om hun huis te verkopen en een nieuw huis te vinden, dat ook is aangepast aan zijn handicap. Het eerste appartement dat de makelaar hen toont, blijkt totaal ongeschikt. Het terras is ontoegankelijk door een enorme drempel en de gang is te smal om te draaien. Zelfs de badkamer geraak je niet binnen met een rolstoel. Makelaar Nicole heeft duidelijk niet goed geluisterd. Ze krijgt een veeg uit de pan, niet alleen van Jean-Pierre zelf, maar ook van de commentaarstem.
 
Benieuwd of Jean-Pierre en Monique volgende week opnieuw aan bod komen. En of ze meer geluk hebben.
 
Huis te koop, Eén, maandag van 20u40 tot 21u10.

Datum van publicatie in medium: 
1 februari 2010 om

Reacties

===Post new comment

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag dient om spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.